Polský Orlen jmenoval nového šéfa. Bude jím bývalý ředitel jeho litevské divize Fonfara

PKN Orlen má nového generálního ředitele.

PKN Orlen má nového generálního ředitele. Zdroj: Reuters

Polská státní petrochemická skupina Orlen, pod kterou spadá i tuzemský holding Orlen Unipetrol, má od čtvrtka nového šéfa. Stal se jím padesátiletý Ireneusz Fonfara, jenž předtím vedl litevskou divizi podniku. 

Do dvouměsíčního výběrového řízení se přihlásilo 260 kandidátů na členy správní rady. V únoru prošla dozorčí rada společnosti Orlen na žádost nové proevropské koaliční vlády rozsáhlými změnami. Skončil tehdy i bývalý šéf Daniel Obajtek, který firmu vedl šest let.

Polský premiér Donald Tusk prohlásil, že Orlen a jeho bývalého generálního ředitele považuje za symboly politiky předchozí nacionalistické vlády strany Právo a spravedlnost, která podle něj využívala státem kontrolované firmy k politickým účelům.

Prokurátoři zahájili před posledními parlamentními volbami v Polsku vyšetřování cenové politiky Orlenu v oblasti pohonných hmot. Polský nejvyšší kontrolní úřad tvrdí, že Orlen prodal aktiva společnosti Lotos nejméně o pět miliard zlotých (29,8 miliardy korun) levněji, než byla jejich odhadovaná hodnota. Orlen tvrdí, že jeho fúze s Lotosem byla transparentním procesem, na který dohlíželo několik institucí.

Akcie Orlenu dnes na varšavské burze oslabují o více než jedno procento na 68,81 zlotého za kus. PKN Orlen je největší petrochemickou společností v celé visegrádské čtyřce. Zaměstnává přes 64 tisíc lidí.