Největší světový výrobce hliníků Rusal znovu vydělává

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Constellium

Ruský výrobce hliníku Rusal se po roce ztrát vrátil ve druhém čtvrtletí díky snížení nákladů a oživení cen kovu k zisku a předpověděl, že světové ceny hliníku budou dál růst. Díky rostoucí poptávce automobilek a výrazném omezení výrobních kapacit ve světě se dá na světovém trhu tohoto kovu čekat zesílení převisu poptávky nad nabídkou. Rusal je největší hliníkárenskou společností světa a vlastní a řídí ji ruský miliardář Oleg Děripaska.

Ve druhém čtvrtletí dosáhl upravený čistý zisk Rusalu 129 milionů dolarů (2,7 miliardy korun) po ztrátě 203 milionů dolarů o rok dříve. Jeho tržby ale v důsledku omezení produkce klesly meziročně o deset procent na 2,26 miliardy dolarů.

Rusal se v posledních letech kvůli propadu cen hliníku těžce zadlužil a minulý týden dokončil s věřiteli plán refinancování svého dluhu. Díky němu firmu nečekají do ledna 2016 žádné splátky a může se soustředit na restrukturalizaci. Rusal navršil dluh přes deset miliard dolarů a nyní jej potřebuje snižovat.

Objem produkce poroste, předpovídá Rusal

Rusal v prvním pololetí vyrobil 1,8 milionu tun hliníku a zhruba stejný objem produkce čeká ve druhé polovině roku. „V prvním pololetí jsme zaznamenali některé významné trendy, které signalizují, že na globálním trhu hliníku nastal obrat,“ uvedl ve zprávě firmy její šéf Děripaska.

Rusal ve druhém pololetí čeká zvýšení globálního deficitu produkce proti spotřebě na 1,5 milionu tun, což by byl více než dvojnásobek schodku prvního pololetí. Světová spotřeba hliníku se v první polovině roku zvýšila o šest procent na 27 milionů tun a s rostoucím uplatňováním tohoto kovu v automobilovém průmyslu se v příštích čtyřech letech dá čekat další nárůst, uvedl obchodní ředitel Rusalu Steve Hodgson.

Ceny hliníku na Londýnské burze kovů (LME) sestoupily v únoru na minimum za čtyři a půl roku. Od té doby ale vzrostly o 24 procent, uvedla agentura Reuters. Akcie Rusalu letos posílily o 72 procent.

Největší producent hliníku bude stavět v Číně