Některé české výrobky prý získaly země s vývozním embargem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: tosvarnsdorf.cz

Některé země, kam na vývoz platí mezinárodní embargo, projevují zájem o jisté české výrobky, podle informací Bezpečnostní informační služby (BIS) jim jde hlavně o letecké motory a obráběcí stroje. Česká televize (ČT) s odkazem na server WikiLeaks dnes uvedla, že například dubajský prostředník se snažil dodat motory ze strojíren ve Velké Bíteši k výrobě bezpilotních letadel do Íránu.

V roce 2003 se obráběcí stroj z firmy TOS Varnsdorf do Íránu dokonce dostal. Čeští dodavatelé přitom mnohdy ani netuší, kde jejich zboží končí, obchod totiž se totiž uskutečňuje přes prostředníka.

„My tu společnost neznáme, nespolupracujeme s nimi. Myslíme si na druhou stranu, že to je nějaký konkurenční boj,“ reagoval na informace ředitel strojíren ve Velké Bíteši Milan Macholán. Strojírny prodaly do Spojených arabských emirátů několik motorů. Zda skutečně skončily podle indicií WikiLeaks v Íránu, zatím nelze prokázat, uvedla ČT.

Předseda představenstva TOS Varnsdorf Miroslav Bičiště přiznal, že firma před osmi lety prodala jeden stroj firmě Czech Machine Tools, která ho vyvezla na výstavu a poté ho prodala konečnému zákazníkovi.

O tom, že Severní Korea, Írán, Sýrie nebo Čína projevily zájem o některé české výrobky, informovala BIS ve své výroční zprávě za loňský rok. Uvedla rovněž, že zájemci zastírají snahu získat toto zboží například koupí přes prostředníky z různých zemí nebo přes krycí společnosti. To se týkalo zejména strojírenských zařízení a technologických celků využitelných k vývoji a výrobě zbraní hromadného ničení, uvedla česká civilní kontrarozvědka.

Podle ČT mají dobrý zvuk na trhu například české součástky do bezpilotních letadel a přístroje pro noční vidění.