Německá vláda chce mít kontrolu nad fúzí EADS a BAE

Eurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon Zdroj: wikimedia.org

Německá vláda chce v „národním zájmu“ zasahovat do fúze koncernů EADS a BAE Systems. Berlín přitom nevlastní podíl ani v jednom z leteckých podniků, jejich spojením by mohl vzniknout evropský zbrojařský gigant.

Vládní CDU sice plán fúze vítá, zároveň ale má řadu podmínek. Spojení EADS a BAE se totiž dotýká „nejvyšších hospodářských, technologicko-politických, hospodářsko-politických a bezpečnostních zájmů, o nich nemohou rozhodovat jen představenstva“ obou firem, řek deníku Handelsblatt ekonomický expert poslaneckého klubu CDU Joachim Pfeiffer. „Německo může přijít o hodně,“ dodal.

Nejde přitom jen o to, kde bude koncern sídlit, ale i o továrny a na ně navázaná pracovní místa či o to, aby se Německo díky EADS udrželo technologicky na výši. „Jedná se o otázky národního zájmu,“ prohlásil.

Toho, že sloučení zbrojařských koncernů je citlivou záležitostí, si je vědom i šéf EADS Thomas Enders. Jeho lidé proto od konce srpna vyjednávají s vládami Německa, Francie, Velké Británie a USA, aby si zajistili politickou podporu. Formálně ale Berlín nemůže fúzi zastavit. Na rozdíl od Francie a Británie se Německo svého podílu v EADS již zbavilo.

Proti takovému tvrzení ovšem Pfeiffer protestuje. Odvolává se na to, že Německo do výstavby EADS vložilo miliardy eur. „Rozhodnutí o fúzi je významné pro udržení statusu Německa jako místa pro rozvoj hospodářství a technologií,“ řekl. Proto by na sloučení firem měla dohlížet i německá vláda.

Pod hlavičkou německého ministerstva financí vedeného koaliční FDP už vznikla mezirezortní pracovní skupina, která s EADS jedná o tom, jak by Berlín mohl zasahovat do řízení sloučeného zbrojařského koncernu. Vláda dosud plánovala, že za přibližně dvě miliardy eur koupí 7,5 procenta akcí EADS, které nyní drží Daimler. Enders ale přišel s návrhem takzvané zlaté akcie, která by německé vládě zajistila příslušné kontrolní a spolurozhodovací pravomoci bez nutnosti nákladné investice.

Na fúzi by tratila i Francie
Francouzi sice dosud vlastní akcie EADS, pokud ale dojde ke sloučení s BAE, jejich značně poklesnou a s nimi klesne i vliv. Francouzská vláda by podle deníku La Tribune držela jen devět procent akcií nového koncernu oproti dosavadním 15 procentům. Podíl podnikatele Arnauda Lagardère by klesl ze 7,5 na pět procent.