Německo chce drony schopné nosit zbraně. Vývoj začne ještě letos

Německá armáda zatím provozuje jen špionážní drony, jako EuroHawk na snímku

Německá armáda zatím provozuje jen špionážní drony, jako EuroHawk na snímku Zdroj: Philipp Hayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Německé ministerstvo obrany se chystá ještě letos zahájit projekt vývoje bojeschopných bezpilotních letounů. S odvoláním na zdroje z německého Spolkového sněmu o tom informovala německá média. Na projektu se budou údajně kromě Německa podílet také Francie a Itálie.

Plán na vývoj takzvaných dronů představila ministryně obrany Ursula von der Leyenová obrannému a finančnímu výboru Spolkovému sněmu už v pondělí. Ozbrojený bezpilotní letoun by měl být podle ní schopen nasazení v operacích Bundeswehru nejdříve v roce 2020, nejpozději však v roce 2025. Do té doby budou armádě sloužit americké nebo izraelské stroje, které ministerstvo plánuje v brzké době nakoupit či pronajmout.

„Nová generace evropských bezpilotních letounů“ by měla ve vybavení německé armádě nahradit dosavadní průzkumné drony, které nejsou schopny nést zbraňové systémy.

Opozice odmítá „stroje na zabíjení“

Používání bezpilotních letounů je v německé politice řadu let kontroverzním tématem. Spolková vláda sice už v minulosti několikrát odmítla, že by se chystala drony používat - na rozdíl od USA či Izraele - k cíleným útokům na konkrétní osoby.

Podle kritiků z opozičních stran je ale pořízení bezpilotních letounů prvním krokem k jejich využití jako „strojů na zabíjení“. Současný plán je podle nich bezprecedentním zásahem do německé vojenské politiky.