Německo definitivně stoplo prodej bojového simulátoru do Ruska

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nomadic Lass

Německo podle dnešního sdělení spolkového ministerstva hospodářství definitivně zablokovalo zbrojní kontrakt německé společnosti Rheinmetall s Ruskem. Zakázka se týká vybudování bojového výcvikového střediska v Rusku, na kterém se Rheinmetall podílí. Německo v reakci na ruský zábor ukrajinského Krymu kontrakt v březnu pozastavilo.

Německé ministerstvo hospodářství dnes informovalo, že společnosti Rheinmetall odebralo povolení k vývozu bojového simulátoru pro ruskou armádu. Hodnota kontraktu se dosud odhadovala na zhruba 120 milionů eur (3,3 miliardy Kč).

Nejnovější krok jde podle agentury AP nad rámec evropského embarga na dovoz a vývoz zbrojních produktů, které Evropská unie schválila minulý týden v rámci nových sankcí proti Rusku. Embargo se totiž nevztahuje na již podepsané smlouvy.

Nebude se tudíž například týkat francouzského prodeje výsadkových lodí Mistral Rusku. Francie trvá na tom, že tato dodávka bude pokračovat, což ale kritizuje německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel.

Německo své zbraně do Ruska čile vyváželo
Německo v poslední době čelí kritice za dodávky zbraní Rusku v minulosti. V roce 2012 na východ vyvezlo pušky, pistole, ale i nákladní a obrněná vozidla za více než 40 milionů eur. Celkově šlo o 450 vývozních povolení.
Celá EU mezi lety 2007 a 2011 vyvezla do Ruska zbraně za celkem 900 miliónů eur (24,7 miliardy korun). Vyplývá to ze studie, kterou si nechali zpracovat zelení v Evropském parlamentu.