Německo natáhne kvůli zelené energii tisíce kilometrů drátů

Strategická segmentace umožnila španělské firmě zvýšit počet kampaní za rok

Strategická segmentace umožnila španělské firmě zvýšit počet kampaní za rok

Kvůli odklonu od jádra a přechodu na ekologickou energetiku bude muset v Německu do roku 2022 vzniknout 3800 kilometrů nových vysokonapěťových sítí. Další tisíce kilometrů projdou rekonstrukcí, vyplývá z plánu čtyř správců německé přenosové sítě.

Od Baltského moře zamíří čtyři dálková vedení na jih do Bavorska a Bádenska-Wüttemberska. Další vedení projde rekonstrukcí, která jej připraví na kolísavé dodávky proudu pocházejícího s větrných a solárních elektráren. Jejich cena se vyšplhá na 20 miliard eur (513 miliard korun).

Tím ale plány na obnovu sítí zdaleka nekončí. Další miliardy si vyžádá napojení severomořských a baltských větrných parků na stávající sítě. Posíleny budou i místní sítě. Celkové investice dosáhnou 57 miliard eur (1,46 bilionu korun). Tyto náklady by se skrze poplatky za využití sítí mohly promítnout i do koncových cen pro zákazníky.

Kvůli potřebě přepravit elektřinu na velké vzdálenosti bude v Německu poprvé na části nových sítí použita technika přenosu energie pomocí stejnosměrného napětí.

Protože nové sítě protnou prakticky celé Německo, dostali místní obyvatelé ovlivnit jejich výsledné trasy. Na konci roku by měl plán výstavby posvětit Spolkový sněm. Podle Martina Fuchse, šéfa společnosti Tennet TSO, jednoho z provozovatelů rozvodných sítí, se na ochotě lidí přijmout nové vedení ukáže jejich názor na německý odklon od jaderné energie. Fuchs počítá s tím, že nevoli by mohl vyvolat hlavně všeobecný odpor proti rozsáhlým stavbám, který se ukázala například během protestů proti stuttgartskému nádraží S21. Obce, přes něž nové vedení povede, mohou počítat s odškodněním několik desítek tisíc eur.

Do roku 2020 by měl podíl obnovitelných zdrojů na celkové německé produkci elektřiny dosáhnout 35 procent. V roce 2022 se zavře poslední německá jaderná elektrárna. Celková délka německé rozvodné sítě je 1,75 milionu kilometrů. Kancléřka Angela Merkelová v minulosti opakovaně zdůrazňovala potřebu jejího rozšířění.