Německo ruší exportní garance pro výrobce jaderných technologií

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Německá vláda hodlá do budoucna podporovat jen výrobce zelených energetických technologií. Naopak firmy, které se zabývají výrobou a vývozem zařízení pro jaderné elektrárny, se asistencí s státu musí rozloučit. Týká se to exportních garancí a pojištění proti vývozním rizikům, které na vývoz jaderných technologií pro nové, ale i stojící elektrárny, už Německo nebude poskytovat.

Spolkové ministerstvo hospodářství připouští podporu jen ve výjimečných případech. K nim patří dodávky a služby, které souvisejí se zvyšováním bezpečnosti stávajících zahraničních elektráren nebo s jejich odstavením a likvidací.

Více peněz chce německá vláda věnovat na podporu vývozu obnovitelných zdrojů energie. Zatím poslední zárukou je pojištění dodávek na mořský větrný park u nizozemských břehů Severního moře v objemu 350 milionů eur. Stavba parku Gemini vyjde celkem na 3 miliardy eur. Elektrárna bude mít 150 větrných turbín a vyrobí ročně 2,6 terrawatthodin elektřiny, což odpovídá spotřebě 1,5 milionu lidí.

Za posledních pět let podpořila německá vláda vývoz zelených technologií zárukami v celkové hodnotě 3,5 miliardy eur. „Spolková vláda se zavázala k odchodu od atomové energie a k výstavbě obnovitelných zdrojů. Jsme o výhodách obnovitelných zdrojů přesvědčeni a na mezinárodním poli je prosazujeme. Proto podporujeme německé firmy vývozními garancemi. Tím podporujeme především střední firmy, které třeba v projektu Gemini dodají tři čtvrtiny dodávek,“ říká ministr hospodářství Sigmar Gabriel.