Německý prodejce elektřiny nabízí čistě jaderný tarif, má tisíce zákazníků

Maxnenergy odebírá elektřinu i ze švýcarské jaderné elektrárny Gösgen

Maxnenergy odebírá elektřinu i ze švýcarské jaderné elektrárny Gösgen Zdroj: Dietrich Michael Weidmann, Wikimedia Commons (GFDL)

Ne všichni Němci schvalují odklon své země od jaderné energetiky. Ukazuje to úspěch nového místního distributora elektřiny Maxenergy. Jeho tarif sestávající výhradně z jaderné energie si objednaly tisíce lidí.

Maxenergy vstoupila na trh 1. prosince a její „první čistě atomový tarif“ si objednalo více než tři tisíce zákazníků. Každý den přibývají další stovky klientů, cituje deník Die Welt mluvčího firmy.

Kde se v zemi, v níž získalo zavržení jádra po katastrofě ve Fukušimě širokou podporu obyvatel, berou zájemci o proud čistě z jádra, Maxenergy odpověď nezná. Ujišťuje ale, že nabídka není jen marketingovým tahem.

Namísto toho firma argumentuje ochranou životního prostředí – jádro je totiž k přírodě šetrnější než uhlí. „Na odklonu od jádra v Německu nejvíce vydělalo uhlí,“ uvádí Maxenergy.

Podle oficiálních údajů stoupl podíl uhelných elektráren v německém energetickém mixu ve srovnání s rokem 2011 o procento na 45 necelých procent. Jaderná energetika za stejnou dobu oslabila z 17,6 na 15,4 procenta. Emise oxidu uhličitého loni ve srovnání s rokem 2012 stouply o necelá dvě procenta, tedy okolo 20 milionů tun.

Elektřina ze Švýcarska

Maxenergy se už nyní připravuje na to, že v roce 2022 ukončí provoz poslední německá jaderná elektrárna. Elektřinu pro své zákazníky proto nakupuje ve švýcarských jaderných elektrárnách Gösgen a Leibstadt.

Podíl zdrojů na německém energetickém mixu v mld. kWh (2013)Podíl zdrojů na německém energetickém mixu v mld. kWh (2013)|Arbeitsgemeinschaft EnergiebilanzenZdroj: Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen

Zákazníci ale ze svých zásuvek odeberou běžný německý energetický mix. Dodavatel se pouze zavazuje, že stejné množství, které jeho zákazníci spotřebují, dodá ze švýcarských reaktorů do německé sítě. Podobný „trik“ ostatně využívají i distributoři, kteří svým zákazníkům nabízejí ekologické tarify.