Německý solární gigant Conergy je na mizině, firma působí i v Česku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siemens

Vlajková loď německého solárního byznysu, hamburská společnost Conergy, na sebe podala návrh na konkurz. Správní rada však firmě i nadále věří a hledá strategického investora.

Německý solární projekt zažívá další krach. Společnost Conergy prodělává a vyhlašuje na sebe konkurz. Po společnostech Q-Cells, Bosch Solar, Schott Solar, Sovello, Odersun a Würth Solar, které měly problémy v posledních letech, tak v Německu vydělává již jen jediná velká fotovoltaická společnost - SolarWorld, ale i ta se potýká s velkými problémy.

V krátkém sdělení společnost Conergy uvedla, že vedení zůstává nezměněno, firma chce pokračovat v činnosti v rámci insolvenčního řízení a hledat investora. Conergy za loňský rok vykázala při tržbách 473,5 milionů eur provozní ztrátu 83 milionů eur.

Někdejší hvězda na trhu se solárními energiemi se tak stala další obětí svízelné situace v solárním byznysu, který se potýká s konkurencí z Asie, masivními přebytky a klesající podporou ze strany vlády. Akcie Conergy se po dnešním sdělení propadly o 67 procent.

Letos Conergy doufá, že tržby dosáhnou 700 - 800 milionů eur a firma se vrátí k nepatrnému provoznímu zisku.

Odvětví solární energie v Německu výrazně zpomaluje a na firmách podnikajících ve fotovoltaice si to již od roku 2011 vybírá svou daň.V prosinci 2011 zkrachoval výrobce solárních modulů Solon, poté vyhlásil insolvenci projektant solárních elektráren Solar Millennium. Analytici po bankrotu Solonu uváděli, že jde jen o začátek dlouhé vlny, v níž tento sektor v Německu výrazně prořídne. Švýcarská banka Sarasin již v předloňské studii předpověděla, že v Německu jsou nyní na řadě firmy jako Conergy a Q-Cells. Její slova se po necelých dvou letech naplnila.

Expanze firmy Conergy Česká republikaExpanze firmy Conergy Česká republika | Conergy

V Česku působí společnost Conergy od roku 2009. Česká pobočka Conergy je odrazovým můstkem pro další východoevropské trhy: Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Polsko. Obrat české Conergy dosáhl 250 milionů korun. V roce 2011 české Conergy prodala fotovoltaické panely o celkovém výkonu 7,8 megawatt.