Německým a nizozemským obcím vadí belgická elektrárna. Podají žalobu

Belgická jaderná elektrárna Tihange

Belgická jaderná elektrárna Tihange Zdroj: Michielverbeek, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Belgickou jadernou elektrárnu Tihange stíhá jedna porucha za druhou. Jak Berlín, tak Brusel ale dlouhodobě odmítají zakročit. Německý region Cáchy se proto s podporou dalších obcí rozhodl jednat a podá žaloby žádající uzavření elektrárny.

Elektrárna Tihange je od Cách vzdálená jen asi 70 kilometrů. S každou další ohlášenou odstávkou narůstá nevole obyvatel západoněmeckého města. „Lidé mají strach. Ptají se, jestli tu věc můžeme vypnout,“ cituje agentura DPA radu regionu Cáchy Helmuta Etschenberga.

Svaz deseti obcí se proto rozhodl jednat. Spolu s blízkým okresem Düren a třemi nizozemskými obcemi podá mu místního žalobu proti prosincovému obnovení provozu reaktoru Tihange 2, u soudu v Bruselu chce napadnout provoz elektrárny jako takový. Žaloby podporují čtyři další okresy Severního Porýní-Vestfálska a Porýní-Falce.

Bezpečné trhliny

Německá vláda a Evropská unie argumentují, že neexistuje žádný právní důvod pro ukončení provozu elektrárny. S tím ale Etschenberg nesouhlasí. „My jako malý svaz obcí dokážeme, že tu takové možnosti jsou,“ uvedl.

Reaktor Tihange 2 byl březnu 2014 odstaven kvůli pochybám o jeho bezpečnosti poté, co se v opláštění reaktoru objevily vlasové trhliny. Belgický úřad pro jadernou bezpečnost AFCN na konci loňského roku po zkouškách bezpečnosti povolil opětovné zahájení provozu s tím, že trhliny nepředstavují bezpečností riziko.

Studie, kterou v Evropském parlamentu předložili Zelení, ale tvrdí, že trhliny se dalším provozem reaktoru Tihange 2 a reaktoru v rovněž belgické elektrárně Doel mohou zvětšit.

Ruská ruleta

Vláda spolkové země Severní Porýní-Vesfálsko vyzvala Berlín, aby začal s Belgií jednat o uzavření problémové elektrárny. Zemský ministr životního prostředí Johannes Remmel mluví o „drolícím se reaktoru“, se kterým belgická vláda hraje ruskou ruletu. Požaduje, aby bezpečnost elektrárny prověřily unijní úřady.

O elektrárnách Tihange a Doel bude v pondělí jednat německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricks s belgickýmministerm vnitra Janem Jambonem.

Jaderná elektrárna Tihange