Němečtí energetičtí giganti vydělali, pomohl levnější plyn

Jaderná elektrárna Krümmel

Jaderná elektrárna Krümmel Zdroj: profimedia.cz

Německé energetické koncerny se pomalu vzpamatovávají z následků rozhodnutí tamní vlády odstavit jaderné elektrárny. V prvním pololetí vykázaly RWE i Eon rostoucí zisky i obrat.

Hrubý provozní zisk EBITDA RWE meziročně stoupl o devět procent na 5,04 miliardy eur. Jeho největší rival Eon vydělal ještě více, zisk mu vzrostl téměř o třetinu na 6,7 miliardy eur. Oběma firmám rostl také obrat a Eon dokázal více než ztrojnásobit svůj loňský čistý zisk. V tomto ohledu RWE za konkurentem zaostala a čistý zisk nepatrně snížila.

Obě firmy zdůraznily, že k dobrým výsledkům přispěly nové dohody o dodávkách zemního plynu. RWE se nedávno dohodla na úpravě cen za plyn s norským Statoilem a Eon v pondělí oznámil, že i jeho hospodaření prospěla výhodnější smlouva s ruským Gazpromem.

Šéf RWE Peter Terium nicméně varoval, že následky rozhodnutí německé vlády odstavit do roku 2022 všechny jaderné elektrárny v zemi stále doznívají a situace na trhu navíc není příznivá. „Rostoucí státní intervence v energetickém sektoru, klesající marže elektráren a silná konkurence u dodávek elektřiny a plynu, to vše jsou problémy, kterým čelíme,“ řekl.

Na odklon od jádra se obě společnosti připravují již nyní. V této oblasti se jim ale zatím příliš nedaří. Eon meziročně snížil obrat z obnovitelných zdrojů energie o sto milionů eur, vysvětlil to odstávkou a opravou přečerpávací elektrárny Happurg a klesající ceny energie z vody.

Postupné zavírání jaderných elektráren si vyžádalo hromadné propouštění. RWE nedávno oznámila, že k původně plánovaným 8000 zaměstnanců, kteří mají odejít do konce roku 2014, se přidá dalších 2400. „Pokud si chceme udržet konkurenceschopnost, jsou tato opatření nezbytná,“ vysvětlil Terium. Eon opustí celkem 11 tisíc pracovníků.

RWE i Eon se se ztrátou jaderných elektráren nechtějí jen tak smířit. Jako oškodné za odstavené elektráren od vlády žádají . Podle nedávne zprávy časopisu Manager Magazin energetické firmy doufají, že úřady se této sumy zaleknou a jaderné elektrárny opět povolí.

Odhad svých hospodářských výsledků za celý rok 2012 Eon i RWE mírně zvýšily. Prvně jmenovaná nadále počítá s EBITDA 10,4 až 11 miliard eur, tedy s meziročním nárůstem asi o miliardu eur. Druhá předpokládá 8,5 miliardy eur, tedy podobný výsledek jako loni.