Nesmíme Česko ohrožovat blackoutem, zní z Německa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Změna energetické koncepce v Německu nesmí ohrožovat českou přenosovou síť blackoutem, tedy úplným výpadkem dodávek proudu, uvedl předseda zemské vlády Saska-Anhaltska Reiner Haseloff. Reagoval tak na obavy, že problémy by Česku mohly způsobovat přívaly proudu z německých větrných elektráren u moře. Na potíže s náhlými přenosy energie z Německa upozorňuje provozovatel tuzemské přenosové soustavy ČEPS.

Německo se rozhodlo odklonit od jaderné energie, bude využívat jiné možnosti. Sasko-Anhaltsko podle Haseloffa využívá obnovitelných zdrojů ve velkém měřítku. Haseloff dnes o energetice jednal s premiérem Petrem Nečasem.

„Mluvili jsme o problémech, které mohou způsobit větrné elektrárny u moře. Jde o to, aby česká přenosová soustava zůstala stabilní a aby rozhodnutí v Německu neohrozila českou energetickou bezpečnost,“ uvedl Haseloff.

Podle něj je nutné zajistit kompatibilní energetické koncepty v jednotlivých spolkových zemích; jejich šéfové o tom budou v květnu hovořit s kancléřkou Angelou Merkelovou. „Je tam základní požadavek, že musíme zabránit blackoutu v ČR. K tomu je třeba učinit opatření a jednat,“ řekl. Důležité bude vzájemné propojení a ochranné mechanismy v Německu, dodal.

Haseloff: Plán EPH na výstavbu elektrárny Profen podporujeme

Česko a Německo nahlížejí na energetickou politiku odlišně. Zatímco Berlín ohlásil po nehodě v japonské jaderné elektrárně Fukušima odklon od nukleární energie tak, že německé jaderné elektrárny skončí po roce 2022, Praha nadále podporuje rozšíření Jaderné elektrárny Temelín. O energetice minulý týden hovořila s Nečasem také Merkelová.

Haseloff řekl, že nadále podporuje záměr výstavby supermoderní uhelné elektrárny Profen v Sasku-Anhaltsku za více než 30 miliard korun. Chce ji vybudovat německá hnědouhelná společnost Mibrag, kterou ovládá Energetický a průmyslový holding (EPH). EPH společně vlastní skupina PPF (40 procent), J&T (40 procent) a Daniel Křetínský (20 procent).

Haseloff se v pátek setká právě se zástupci EPH, chce informaci o aktuálních plánech. Zavítá i do Agrofertu, který v jeho regionu vybudoval největší továrnu na produkci hnojiv ve střední Evropě. Nejen kvůli tomu Hasellof podporuje doboru splavnost Labe.