Nexen oznámil zvýšení mezd, zaměstnanci pokračují ve stávce

Zaměstnanci Nexenu protestují před jihokorejskou ambasádou

Zaměstnanci Nexenu protestují před jihokorejskou ambasádou Zdroj: E15 Dominik Kučera

Zaměstnanci Nexenu protestují před jihokorejskou ambasádou,
Zaměstnanci Nexenu protestují před jihokorejskou ambasádou
Zaměstnanci Nexenu protestují před jihokorejskou ambasádou
Zaměstnanci Nexenu protestují před jihokorejskou ambasádou
Zaměstnanci Nexenu protestují před jihokorejskou ambasádou
10
Fotogalerie

Zaměstnanci české továrny jihokorejského výrobce pneumatik Nexen Tire zahájili stávku. Chtějí si tak na zaměstnavateli vymoci uzavření kolektivní smlouvy, v rámci níž žádají mimo jiné růst mezd. Část stávkujících zamířila před velvyslanectví Jižní Koreje v Praze, kde se chtěli domoci podpory diplomatů ve vyjednávání. Firma Nexen chystá zvýšení mezd od 1. března letošního roku, sdělili její zástupci.

Před jihokorejskou ambasádou v Praze se sešlo několik stovek demonstrantů. Odboráři se pokusili předat na ambasádě nótu a vyzvali jihokorejské diplomaty ke společnému jednání dnes v 15 hodin. Velvyslanec Taejin Kim se však rozhodl nótu nepřijmout.

„Je ostuda, že s námi odmítají jednat,“ prohlásil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Odbory se s žádostí o pomoc obrátí na českou vládu. „V Nexenu zaměstnavatel obsazuje místa stávkujících jinými zaměstnanci. Stávkující nechce pustit do továrny,“ řekl odborář Roman Ďurčo.  

Vedení Nexenu se chce s odbory sejít, podle odborářů je schůzka plánovaná na 16:30. „Pokud firma nepřistoupí na požadavky, stávka potrvá,“ dodal Ďurča.

Provoz závodu, ve kterém pracuje 1100 lidí, se kolem osmé hodiny ranní zastavil. Podle odborů stávku podporuje většina zaměstnanců, aktivně se jich do protestu zapojilo přes 190. Odbory vyhlásily už před rokem stávkovou pohotovost, podle nich vedení firmy blokovalo kolektivní vyjednávání. Následně se obě strany pokusily dohodnout s pomocí zprostředkovatele, jím navržený kompromis ale majitelé žatecké továrny opět odmítli.

Korejští zástupci společnosti měli na pondělním jednání uvést, že je stávka nelegální, a vyhrožovat nařízením přesčasů, sdělil předseda největšího odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. Jednání proto skončila neshodou. Ďurčo dále uvedl, že celý stávkový výbor bude na noční směně, která začíná od 18.00, kontrolovat, zda zaměstnanci nepracují. Podle něj se již objevují stávkokazi. Zaměstnanci mají být v průběhu stávky v pracovním oděvu v zaměstnání, ale jen stát vedle strojů.

Vedení Nexenu nejprve na dotazy deníku E15 i dalších médií nereagovalo. „Právo na stávku má každý občan. Bohužel odbory nereagují na jednání s podnikem a vůbec nereflektují očekávání zaměstnanců. Odbory jsou vyzývány, aby se dostavily k jednacímu stolu a zahájily seriózní jednání,“ uvedl nyní v písemném vyjádření pro MF Dnes jednatel firmy Kim Soo Cheol.

Odbory vyčíslily ztrátu v důsledku zastavení výroby na 15 milionů korun denně, podle vedení Nexenu je suma ještě o pět milionů vyšší.