Nigerijci se inspirují úspěchem sousedů, chystají další žaloby proti Shellu

Těžební plavidlo Shellu u pobřeží Nigérie

Těžební plavidlo Shellu u pobřeží Nigérie Zdroj: Shell

Poté, co britsko-nizozemský koncern Shell souhlasil s výplatou odškodnění nigerijské komunitě Bodo, žádají satisfakci i další obyvatelé delty Nigeru. Místní hodlají obejít nigerijskou justici a peněz se chtějí domáhat u britských soudů.

„Spolupráce s britskými advokátními kancelářemi má smysl,“ řekl britskému deníku The Guardian Amasenibo Abere, představitel komunity z ostrova Bonny, který byla zasažená únikem ropy v listopadu loňského roku. Za více než měsíc jednání s Shellem si zatím místní vymohli jen odklizení části ropné skvrny, žádná nabídka odškodnění zatím ne strany ropného gigantu nepřišla.

„Běžný život se zastavil. Toto byl jen poslední z řady úniků, které nás zasáhly. Shell je dosud neodklidil. Je to ale velká firma, a pokud bychom šli k nigerijskému soudu, tak by vyhrála,“ řekl Abere.

Shell své chyby posuzuje sám

Shell tvrdí, že za únik u ostrova Bonny mohou zloději ropy, kteří poškodili jeho ropovod. Místní ale tvrdí, že mají videonahrávku zachycující zaměstnance Shellu, který ropovod poničil během údržby. Případ nyní posuzuje komise, kterou sestavil Shell.

Postup těžařů v Nigérii tento týden kritizovala organizace Amnesty International. „Namísto toho, aby se po úniku ropy v Nigérii ocitl na lavici obžalovaných, zde Shell vystupuje jako soudce a porota. Delta Nigeru je jediné místo na zemi, kde těžaři přiznávají masivní úniky ropy a tvrdí, že to není jejich vina. Kdekoli jinde by se zkoumalo, proč neudělila více, aby úniku předešli,“ uvedla organizace.

Poškození měli dostat jen zlomek odškodného

Také komunitě Bodo Shell ještě během prvotního šetření nabídl odškodné ve výši čtyř tisíc liber. Podle místních se tak těžaři snaží zbavit svých závazků dříve, než vyjde najevo celkový rozsah napáchaných škod.

Komunitě Bodo nakonec Shell v rámci mimosoudního vyrovnání zaplatí 55 milionů liber (1,9 miliardy korun). Je to poprvé v takových případech, kdy bude náhrada škody vyplacena přímo členům místního společenství, sdělil Martyn Day z britské advokátní kanceláře, která Nigerijce zastupovala.