Nissan se připravuje na nejhorší výsledky za dekádu, propustí deset tisíc lidí

Nissan GT-R Nismo

Nissan GT-R Nismo Zdroj: Nissan

Nissan Micra IG-T 100 5MT
Nissan Qashqai DIG-T 160
3
Fotogalerie

Japonská automobilka Nissan Motor plánuje výrazně vyšší propouštění, než původně oznámila. Společnost se chystá propustit přes deset tisíc zaměstnanců. To je více než dvojnásobek původně zamýšleného snížení počtu zaměstnanců oznámeného letos v květnu. Dotkne se hlavně závodů v zahraničí s nízkým výkonem a má pomoci firmě oživit její podnikání. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj. Automobilka má celkem 138 tisíc zaměstnanců.

V květnu Nissan oznámil, že propustí 4800 zaměstnanců. Podrobnosti k tomu má Nissan zveřejnit tento týden ve čtvrtek, spolu s výsledky hospodaření. Automobilka se ke zprávě odmítla vyjádřit.

Výrazné škrty naznačují, s jak vážnými problémy se potýká generální ředitel Hiroto Saikawa. Kromě hospodaření automobilka řeší také poničení vztahů se svým aliančním partnerem, francouzským Renaultem, po zatčení bývalého předsedy správní rady Carlose Ghosna obviněného z finančních podvodů, které však odmítá.

V květnu Nissan odhadl, že jeho zisk klesne o 28 procent po propadu o 45 procent v předchozím roce. Automobilka pravděpodobně vykáže nejslabší zisk za 11 let.

Kromě slabého výkonu musí Saikawa také napravit vzájemnou důvěru s Renaultem, která se v posledních měsících zhoršila, protože francouzská automobilka chtěla větší kontrolu nad Nissanem. Renault vlastní v Nissanu podíl 43 procent. Nissan pak v Renaultu vlastní podíl 15 procent, avšak tyto akcie nemají hlasovací práva. Saikawa usiluje o rovnější postavení mezi partnery a minulý měsíc řekl, že Nissan zatím odloží jednání o budoucnosti aliance a zaměří se na svůj výkon.