Toyota se spojuje s Číňany, pomoci jí mají s výrobou dostupného elektromobilu

Toyota

Toyota Zdroj: profimedia.cz

Toyota chystá svůj první čistý elektromobil
Dobíjení elektromobilu - Toyota Prius Plug-in
BYD Song Max
BYD Song Max
BYD Song Max
6
Fotogalerie

Doposud sázel japonský gigant Toyota především na hybridní technologie, v dalším rozvoji ekologické dopravy by však automobilce mohlo pomoci partnerství s čínským výrobcem BYD. 

Toyota se spojuje s Číňany, pomoci jí mají s výrobou levného elektromobilu

Automobilky Toyota a BYD chystanou spolupráci oznámily v pátek, kdy také jejich zástupci dodali, že v první fázi chtějí zákazníkům nabídnout elektrický sedan a SUV. Obě vozidla by se měla prodávat pod značkou Toyota a na trhy by se měla dostat v první polovině následující dekády. Samotná Toyota chce svůj první čistě elektrický vůz v Číně začít prodávat za rok.

Automobilka BYD, která vznikla před šestnácti lety, má na domácím trhu s elektromobily již několikaleté zkušenosti. Elektrický nebo hybridní pohon nabízí téměř ve všech z dvanácti nabízených modelů.

Od roku 2025 má podíl elektrifikovaných vozů Toyota na jejích celkových prodejích přesáhnout polovinu vozů. Pro potřeby vývoje nové generace aut se již začátkem týdne Toyota spojila také s čínskou Contemporary Amerex Technology (CATL), která má Japoncům dodávat bateriové sady pro automobily.

CATL v současnosti patří ve výrobě baterií mezi největší konkurenty společnosti Panasonic. Ta přitom nemusí v současnosti pokrýt stále rostoucí poptávku po mobilních bateriových úložištích, což otevírá dveře i ostatním společnostem. „Je zásadní, aby měla Toyota partnera, který dokáže baterie spolehlivě dodávat do výroby,“ uvedl pro server Autonews analytik Tatsuo Jošida z Sawakami Asset Management.