Nissan zruší plánovanou výrobu nového vozu v Británii, uvádí Sky News

Nissan Qashqai

Nissan Qashqai Zdroj: Autorevue.cz

Japonská automobilka Nissan Motor hodlá zrušit plány na výrobu nové verze malého sportovně-užitkového vozu X-Trail v Británii. Informovala o tom televize Sky News. Dodala, že firma by tento krok měla potvrdit v pondělí.

Nissan v říjnu 2016 oznámil, že se rozhodl investovat do výroby nových verzí modelů Qashqai a X-Trail ve své továrně v britském Sunderlandu. Učinil tak poté, co od britské vlády obdržel blíže nespecifikované záruky ohledně budoucí konkurenceschopnosti továrny.

Zdroj agentury Reuters tehdy uvedl, že vláda se Nissanu písemně zavázala, že mu poskytne mimořádnou podporu, pokud odchod Británie z Evropské unie sníží konkurenceschopnost továrny.

Údaje britského Svazu výrobců a prodejců automobilů (SMMT) tento týden ukázaly, že investice do automobilového průmyslu v Británii se v loňském roce kvůli obavám ohledně brexitu propadly téměř o polovinu na 589 milionů liber (zhruba 17 miliard Kč)

Výroba automobilů v Británii se vloni podle SMMT snížila o devět procent na pětileté minimum 1,52 milionu vozů. Zaznamenala tak nejprudší pokles od hospodářské recese z let 2008 a 2009.