Nošovický Hyundai poprvé vyplatí dividendu korejské matce

Třídvéřový Hyundai i30

Třídvéřový Hyundai i30 Zdroj: Jiri Duchon, Autorevue.cz

Automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech ze severomoravských Nošovic poprvé vyplatí korejskému koncernu Hyundai dividendu. Svému majiteli pošle z loňského sedmimiliardového zisku 605 milionů korun. Pět procent pak půjde do rezervního fondu a zbylou částku firma nechá nerozdělenou.

Zisk nošovického výrobce po zdanění loni meziročně stoupl na více než dvojnásobek z 2,9 miliardy na sedm miliard. Tržby vzrostly o třetinu na 92 miliard korun. Na účtech loni firma měla přes čtyři miliardy korun, nově si půjčila 2,5 miliardy Kč u konsorcia japonských bank.

Dalším českým automobilkám loni hospodářský výsledkek klesal. Mladoboleslavské Škodě Auto se zisk po zdanění snížil o 4,5 procenta na 15,4 miliardy korun. Tržby ale stouply o čtyři procenta na 262,6 miliardy. Kolínská TPCA loni vydělala 319 milionů korun, což je o 52 milionů méně než předchozí rok. Tržby se snížily o 14 procent na 34 miliard Kč.

Hyundai má daňové úlevy

Z loňského zisku Hyundai díky daňovému zvýhodnění zaplatil o miliardu méně, než jiné společnosti bez daňových úlev, uvedl server iDnes.cz. Společnost navíc získává i další dotace za zaměstnanost v regionu s vysokou nezaměstnaností. Loni na pracovní místa a přeškolení vyinkasovala dotace 172 milionů korun.

Ve středu Hyundai oznámí výsledky výroby v nošovickém závodě za letošní první pololetí. Loni automobilka v tomto období vyrobila přes 303 tisíc vozů, tedy zhruba o 50 tisíc více než o rok dříve. Na výrobě aut v Česku se tak Hyundai podílela čtvrtinou.

Zhruba čtyři procenta nošovických vozů končí v ČR, zbytek jde na export, největšími odbytišti jsou Německo, Rusko a Velká Británie. Letos má automobilka v plánu vyrobit 300 tisíc vozů, což je plná kapacita závodu. nově se chce zaměřit více i na mimoevropské trhy, například Egypt nebo Austrálii.