Nová státní energetická koncepce zatím v nedohlednu, schválení se oddaluje

Zátěžové testy Jaderné elektrárny Temelín

Zátěžové testy Jaderné elektrárny Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Schválení aktualizované státní energetické koncepce je zatím v nedohlednu, a to přesto, že jí chtělo ministerstvo průmyslu a obchodu předložit vládě spolu se stanoviskem ministerstva životního prostředí již letos v březnu. Termín se podle náměstka ministra průmyslu Pavla Šolce přesouvá na konec září. Koncepce momentálně podléhá procesu posuzování vlivu na životní prostředí.

„Vzhledem ke  složitosti, citlivosti a přímému synergickému efektu energetiky na sektor hospodářství, soukromý sektor a další oblasti, lze jen velice obtížně predikovat přesný termín ukončení celého procesu,“ poznamenal náměstek Šolc. Zářijový termín podle něj bude platit pouze v případě pokud nenastanou průtahy v procesu projednávání.

Aktualizace státní energetické koncepce oproti původním plánům na ministerstvo životního prostředí poputuje až nyní. Ministerstvo průmyslu se ji chystá předložit ve spolupráci se zpracovatelem posuzování vlivů koncepce na životní prostředí. „Je to mnohem více pozadu, než ministr Kuba a jeho lidé říkají,“ poznamenal Edvard Sequens ze společnosti Calla.

Aktualizovaná energetická koncepce počítá s útlumem výroby z uhlí a naopak se zvýšením podílu elektřiny z jádra. Zároveň předpokládá, že přinejmenším 80 procent elektrické energie v Česku bude pocházet z domácích zdrojů, což umožní zachovat energetickou bezpečnost.

Součástí energetických plánů České republiky je dostavba jaderné elektrárny Temelín a stavba pátého bloku jaderné elektrárny Dukovany. Jaderné elektrárny by se měly podílet na výrobě elektřiny z 55 procent, v současnosti má jádro zhruba třetinový podíl.Stát naopak počítá s utlumováním provozu uhelných elektráren, jejich podíl na výrobě elektřiny by se měl snížit ze současných 60 na 20 procent.

Většinu problematických oblastí, jako je například prolomení těžebních limitů, ale ministerstvo průmyslu přesunulo do státní surovinové koncepce, která čeká se schválením na novelizaci horního zákona.

: