Nové vozy koncernu VW podle testu plní emisní normy

Volkswagen Golf 2.0 TDI 4Motion

Volkswagen Golf 2.0 TDI 4Motion Zdroj: redakce

Nové dieselové vozy koncernu Volkswagen plní podle nezávislého testu pro ministerstvo dopravy emisní normy, pro které byly homologované. Testem, který ministerstvo zadalo kvůli skandálu VW kolem falšování emisí, prošel nový VW Golf i Škoda Superb homologované pro normu Euro 6. V pověřené zkušebně Tüv Süd to dnes uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Zkušebna testovala Škodu Superb třetí generace s motorem 2,0 TDI a VW Golf sedmé generace s naftovým motorem 1,6 TDI. „Tyto vozy podle standardního homologačního cyklu vyhověly homologačním podmínkám,“ uvedl ministr. Podle něj bylo cílem testu zjistit, zda nově prodávaná auta neporušují zákon.

„Výsledky poskytnuté příslušným útvarem ministerstva dopravy a nezávislou zkušebnou potvrzují již dříve avizované prohlášení společnosti Škoda, že nově vyráběné a prodávané vozy splňují emisní normu EU6, vyhovují všem legislativním požadavkům a ekologickým standardům. Věříme, že tyto pozitivní výsledky nezávislých měření pomohou při dalších jednáních s příslušnými autoritami,“ reagoval na výsledky mluvčí Škody v ČR Vítězslav Pelc.

Ťok zopakoval, že vedle nových vozů koncernu VW, které jsou v současnosti v prodeji, nechá ministerstvo otestovat i auta, která jsou vybavená motorem s řídící jednotkou obcházející emisní měření. A to jak v původním stavu, tak po úpravě, která měla problematický software vyřadit. Testovat by se mělo také v režimu, který co nejvíce simuluje běžný provoz. V budoucnu počítá s testy vozů dalších značek mimo koncern VW.

Obcházení emisí bylo umožněno tím, že software řídící jednotky uvedených motorů je schopný rozpoznat, kdy se vozidlo nachází na homologačním měření emisí, a přepne jej do ekologického režimu, při kterém motor produkuje nižší objem škodlivin. Při běžném pravidelném měření emisí v rámci STK podle odborníků z Tüv nebo Dekra k přepnutí nedochází. Na problém upozornila v polovině září americká agentura pro životní prostředí.

Zhruba 150 tisíc aut v Česku

V Česku se prodalo kolem 148 tisíc aut koncernu VW vybavených dieselovými motory, které umožňují obcházení emisních měření. Z toho je 101 tisíc škodovek, 38 tisíc osobních i užitkových volkswagenů, asi 7000 vozů Audi a 1800 automobilů Seat. Počet dovezených aut s těmito motory, která jsou v tuzemsku v provozu, ministerstvo stále zjišťuje. Zatím ví jen to, že jde asi o pět tisíc škodovek, a prověřuje zhruba deset milionů VIN kódů problematických aut, zda některé nejsou v tuzemském registru.

Dieselové motory koncernu VW schopné obcházet emisní měření jsou podle vyjádření Škody Auto tříválce a čtyřválce TDI o objemu 1,2 a 1,6 nebo 2,0 litru s emisní normou Euro 5. Škoda s nimi vybavila celkem 1,2 milionu vozů, které prodala po celém světě. Montovaly se do modelů Fabia druhé generace, Roomster, Rapid s diesely Euro 5, Octavia druhé generace, Yeti a Superb druhé generace. Tyto motory se používaly také ve volkswagenech Golf šesté generace, u sedmé generace Passatu nebo první modelu Tiguan. V současných modelech pro Evropu by se již vyskytovat neměly.

Volkswagen i Škoda chtějí přijít s nápravným řešením do konce října. Mohlo by jít buď o nahrání nového softwaru, nebo o výměnu některých částí motoru, například vstřikovačů. Majitele vozů firmy osloví v rámci bezplatné a dobrovolné servisní akce.