Nový černobylský kryt roste, peníze jsou

Černobyl

Černobyl Zdroj: profimedia.cz

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) poskytne Ukrajině 190 milionů eur na stavbu nového krytu nad čtvrtým černobylským reaktorem. (Foto ČTK)
Podle vyjádření vlády v Kyjevě je to suma, která v rozpočtu projektu ještě chyběla. Velkou část peněz se podařilo vybrat na dárcovské konferenci v roce 2011 u příležitosti 25. výročí havárie v jaderném zařízení.  (Foto ČTK)
Na financování stavby se podílí více než čtyřicítka zemí.  (Foto ČTK)
Původní sarkofág, vybudovaný v extrémních podmínkách v měsících po nehodě, je nestabilní a jeho životnost těžko odhadnutelná. Experti varují, že pokud se zhroutí, mohlo by dojít k další katastrofě.  (Foto ČTK)
Vedle zařízení proto už sedm měsíců vzniká nový štít, který by měl být dokončen v roce 2015 a vydržet až stovku let. Náklady na zabezpečení místa nehody se mají vyšplhat zhruba na 1,5 miliardy eur, samotný kryt spolyká přibližně dvě třetiny financí.  (Foto ČTK)
9
Fotogalerie
Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) poskytne Ukrajině 190 milionů eur na stavbu nového krytu nad čtvrtým černobylským reaktorem. Podle vyjádření vlády v Kyjevě je to suma, která v rozpočtu projektu ještě chyběla. Velkou část peněz se podařilo vybrat na dárcovské konferenci v roce 2011 u příležitosti 25. výročí havárie v jaderném zařízení. Na financování stavby se podílí více než čtyřicítka zemí.

Původní sarkofág, vybudovaný v extrémních podmínkách v měsících po nehodě, je nestabilní a jeho životnost těžko odhadnutelná. Experti varují, že pokud se zhroutí, mohlo by dojít k další katastrofě. Vedle zařízení proto už sedm měsíců vzniká nový štít, který by měl být dokončen v roce 2015 a vydržet až stovku let. Náklady na zabezpečení místa nehody se mají vyšplhat zhruba na 1,5 miliardy eur, samotný kryt spolyká přibližně dvě třetiny financí.

Pracovníci v těchto dnech na místě vztyčili první část unikátního, přes sto metrů vysokého oblouku. „Je to velice významný milník, který je odměnou mezinárodní dárcovské komunitě a důležitý krok k překonání dědictví nehody,“ řekl u této příležitosti ředitel EBRD Suma Chakrabarti. Po dokončení bude stavba nasazena na poškozený reaktor.

Média však upozorňují, že ještě zbývá mnoho práce, aby se vše stihlo v termínu. „Není prostor pro chyby, harmonogram je velice napjatý,“ podotkl i šéf oddělení jaderné bezpečnosti banky Vince Novak. Náročnou operací bude například rozebírání komínu před nasazováním štítu. Panují obavy, aby přitom do vzduchu neunikly radioaktivní látky. Projektanti se bojí také zdržení při kopání základů krytu, jež by mohlo odkrýt radioaktivní odpad nebo zahrabanou zamořenou těžkou techniku.

Larion Lebeděv: Vyvinuli jsme nejbezpečnější jaderný reaktor současnosti

Černobyl věčně položivý

Jak se v roce 1986 neinformovalo o Černobylu