Nový vlastník Walmarku opět nakupuje, získal část japonského specialisty na postsovětské trhy

Po vypořádání dohody s Takedou by se podle agentury DPA mělo do německé firmy přesunout asi 500 zaměstnanců japonské společnosti

Po vypořádání dohody s Takedou by se podle agentury DPA mělo do německé firmy přesunout asi 500 zaměstnanců japonské společnosti Zdroj: profimedia.cz

Stada v pondělí oznámila, že kupuje českého výrobce doplňků stravy a volně prodejných léčiv Walmark
Takeda potřebuje snížit dluh vzniklý loňskou akvizicí britské farmaceutické firmy Shire
3
Fotogalerie

Nový vlastník českého Walmarku odkoupí část aktivit japonské farmaceutické společnosti Takeda. Německá firma Stada převezme za 660 milionů dolarů (asi 15 miliard korun) její divizi volně prodejných léků a léků na předpis. Společnost touto největší akvizicí ve své dosavadní historii rozšiřuje aktivity v postsovětském prostoru, kde se dvacet získaných léčiv Takedy od vitamínů až po léky na cukrovku prodává.

Stada v pondělí oznámila, že kupuje českého výrobce doplňků stravy a volně prodejných léčiv Walmark. Výše transakce nebyla zveřejněna, ale podle zdrojů agentury Reuters za českou společnost, která je aktivní také převážně ve východní Evropě, firma zaplatila více než 100 milionů eur (2,6 miliardy korun).

Po vypořádání dohody s Takedou, které je naplánované na první kvartál roku 2020, by se podle agentury DPA mělo do německé firmy přesunout asi 500 zaměstnanců japonské společnosti. Stada zaměstnává 10 400 lidí a má obrat přes 2,3 miliardy eur.

Takeda se portfolia značek prodávaných pouze v Rusku, Gruzii, Ázerbajdžánu, Bělorusku, Kazachstánu a Uzbekistánu zbavuje podle agentury Reuters proto, aby snížila dluh vzniklý loňskou akvizicí britské farmaceutické firmy Shire. Za Shire Japonci zaplatili 59 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) a obchod se tak stal největší akvizicí provedenou japonskou firmou v historii.

Pro Stadu je oznámená transakce největší akvizicí v její historii. Koupi podle agentury DPA firma financuje půjčkou a doufá, že si díky ní posílí pozici na „velkém a strukturálně rostoucím trhu“, jak DPA řekl její generální ředitel Peter Goldschmidt. V Rusku a východní Evropě rostly Stadě, kterou od roku 2017 vlastní investorská společnost Bain and Cinven, v uplynulém roce tržby z volně prodejných léčiv, obrat z prodeje generik klesal.