NWR hledá kupce pro firmu, která měla zastřešovat těžbu v Polsku

Těžní věž dolu Karviná

Těžní věž dolu Karviná Zdroj: OKD

Společnost New World Resources (NWR), majitelka černouhelné OKD, hledá kupce pro dceřinou firmu NWR Karbonia. Měla zastřešovat plánovanou těžbu v dolu Debiensko na jihu Polska. NWR také zopakovala, že pravděpodobným dopadem současné situace OKD bude to, že celá skupina NWR bude rozpuštěna. Zájem o Karbonii projevila skupina Arca Capital Pavola Krúpy, chce si ale nechat předložit podklady a analýzy prokazující uváděné zásoby uhlí v polském dole.

Arca Capital je minoritním akcionářem NWR. Její zástupci sdělili, že Arca má zájem o odkup Karbonie, současně ale vyzývá představitele NWR, aby zabezpečili všechny dokumenty související s těžbou v dole Debiensko a prokazující množství zásob uhlí, které firma prezentovala v souvislosti s primárním úpisem akcií NWR na burzu v roce 2008.

OKD na sebe na začátku května podala insolvenční návrh, protože dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. Minulé pondělí pak vyhlásil Krajský soud v Ostravě úpadek firmy.

Z dnešního vyjádření vyplývá, že vnější zadlužení celé skupiny NWR nyní činí 599 milionů eur (16,2 miliardy korun). Z toho 352 milionů eur tvoří zajištěné dluhopisy, 162 milionů eur takzvané konvertabilní dluhopisy, u kterých má investor právo směnit dluhopis za akcie dané společnosti v předem stanoveném poměru, 50 milionů eur půjčky na koupi strojů a 35 milionů eur půjčky, které NWR získala při restrukturalizaci v roce 2014.

Těžba ani nezačala

Nezávislý přezkum dolu Debiensko, který před několika lety provedla firma DMT Consulting GmbH, ukázal, že v dole jsou prokázané zásoby 263 milionů tun uhlí, což by mohlo na trh přinést 186 milionů tun koksovatelného uhlí. NWR získala v roce 2008 povolení k těžbě v dolu na 50 let, nikdy ale těžit nezačala.

V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa lidí v navazujících profesích. Vláda minulou středu schválila příspěvek pro propuštěné zaměstnance firmy. Horníci by měli dostávat osm a ostatní pracovníci sedm tisíc korun měsíčně. Podpora k překlenutí dopadů útlumu těžby se má vyplácet tři měsíce až pět let.

NWR loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů korun o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy.