O dotace mohou žádat i jednotlivci. Na úsporné domy stát přispívá až 650 tisíc

Video placeholde

Dotace nejsou jen pro sportovní kluby a firmy, žádat o ně mohou i jednotlivci, kteří mohou žádat zejména o podporu úsporného bydlení. Nejvíce lze získat na zateplení domu, a to až 650 tisíc korun. Dotační program Nová zelená úsporám byl spuštěn v roce 2014, od té doby se o čerpání dotací přihlásilo 85 tisíc domácností, kterým bylo vyplaceno celkově jedenáct miliard korun. 

Byť se může zdát částka 11 miliard korun jako horentní suma, v dotačním světě se jedná pouze o drobný zlomek. Za uplynulých sedm let do Česka připlulo 624 miliard korun “evropských” peněz, tedy z Evropské unie. Z celkové dotační sumy tak na modernizaci českých domácnosti dorazil jen nepatrný podíl.

Objem peněz by měl v následujících deseti letech významně vzrůst. Na modernizaci českých domácnosti by mělo do roku 2030 doputovat až 39 miliard korun, část pochází z národních zdrojů, část z evropských. Program se postupně rozrůstá, nově dotační výzva počítá například s podporou instalace tepelných čerpadel a silnější podporou výměny kotlů. 

Kromě novinek se dotační podpora vztahuje také na výměnu oken, instalace fotovoltaických panelů na střechy domů nebo celkové zateplení domu. Podobné zásahy do bydlení ušetří rodinnému rozpočtu několik tisíc ročně a nehrozí přitom rizikový scénář jako u úspory díky alternativním dodavatelům. 

Pokud vás zajímá, jak konkrétně vypadá státní podpora, podívejte se na video, které vzniklo ve spolupráci Mall TV a společnosti EG.D, dříve E.ON Distribuce.