O pět míst v inkubátoru MeoHub se utká dvanáct firem

Meopta, Gerald Rausnitz

Meopta, Gerald Rausnitz Zdroj: Meopta

Dvanáct českých středních firem je ve hře o účast v inkubátoru MeoHub, který jim od léta pomůže rozjet byznys ve Spojených státech. Inkubátor, který připravila a finančně zabezpečila rodina Rausnitzů, jíž patří společnost Meopta, poskytne firmám kancelářské, výrobní i skladovací prostory. Součástí služeb bude také poradenství a kontakty na experty, jejichž znalosti jsou pro průnik na americký trh klíčové.

„O projekt projevilo zájem více než padesát firem. Podnikají snad ve všech myslitelných oborech, například software, výroba potravin, systémy pro inteligentní domy, mikrovlnné technologie, výroba bižuterie či textilní produkce,“ říká manažerka projektu Jaroslava Němcová. Dvanáct vybraných firem, které zaměstnávají desítky lidí a nejlépe vyhověly předpokladům úspěšného exportéra, si minulý týden vyslechla výběrová komise. Nyní projdou zájemci dalšími individuálními pohovory.

„Budeme hledat cesty, jak podpořit jejich expanzi, rozebereme s nimi exportní strategii. Uděláme základní průzkum týkající se analýzy trhu, konkurence, přípravy kontaktů na obchodní partnery a prověříme nutnost certifikace produktů,“ dodává Němcová. Pět firem, které nakonec v inkubátoru zakotví, vybere MeoHub na začátku dubna.

Náhrada za Rusko

Firmy, které se chtěly do inkubátoru dostat, musely mít mimo jiné za sebou úspěšné exportní zkušenosti z jiných trhů. Řada z uchazečů například vyváží do Ruska a kvůli nejistotě na ruském trhu nyní hledá nové stabilní odbytiště. „Všechny vybrané firmy mají produkt s vysokou přidanou hodnotou založenou na servisu nebo unikátním know-how. To je pro americký trh klíčové, protože Američané za dobrý produkt umějí zaplatit,“ vysvětluje Karel Havlíček, člen výběrové komise a předseda Asociace malých a středních podniků AMSP, která je partnerem MeoHubu.

Inkubátor sídlí v americkém závodě Meopty asi 75 kilometrů od New Yorku. Do přípravy zázemí investovala rodina Rausnitzů deset milionů korun. Vybrané české firmy získají služby v hodnotě dalších milionů korun. Po roce pobytu v inkubátoru se vyhodnotí, jestli vybrané firmy ještě potřebuji pomoc MeoHubu, nebo jestli už jsou schopny v USA přežít samy. Doba pobytu není přesně časově ohraničená.

V mezidobí by AMSP chtěla na příští výjezd připravovat další české střední firmy. „Příští výběrové kolo projektu MeoHub plánujeme na polovinu roku 2016, ale případní zájemci nás mohou kontaktovat průběžně,“ říká Němcová.

Fototechnika je minulostí. Meoptu dnes symbolizuje puškohled