Obchod za 21 miliard. ČEZ koupil většinový podíl v plynárenské firmě GasNet

GasNet

GasNet Zdroj: GasNet, s.r.o.

Polostátní energetická skupina ČEZ koupila více než 55procentní podíl v české plynárenské společnosti GasNet, která provozuje v tuzemsku distribuční síť. Zaplatila za ni 846,5 milionu eur, tedy přes 21,3 miliardy korun. Dokončení transakce ještě musí schválit Evropská komise a české ministerstvo průmyslu a obchodu. ČEZ ve čtvrtek také oznámil své hospodářské výsledky za loňský rok. Čistý zisk společnosti meziročně klesl o více než 63 procent. 

Sjednanou kupní cenu ČEZ uhradí překlenovacím úvěrem upsaným syndikátem komerčních bank s následným refinancováním prostřednictvím dluhopisů. GasNet zajišťuje dodávky zemního plynu domácnostem a firmám na celém území České republiky kromě Prahy a Jihočeského kraje. Dohromady spravuje 65 tisíc kilometrů plynovodů, a má více než 2,3 milionu zákazníků. Drží tak přibližně 80procentní podíl na distribuci plynu v Česku.

Nákup GasNet je podle ČEZ součástí strategie modernizace energetiky. „Pořizujeme aktiva důležitá pro přechod českého teplárenství a energetiky na vodík a zároveň našim akcionářům přinášíme výhodu v podobě navýšení podílu regulovaného podnikání v našem portfoliu,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Připomněl, že v předchozích letech skupina získala také kapacity ve dvou terminálech na zkapalněný plyn v Německu a Nizozemsku.

„Konec uhlí při výrobě elektřiny a tepla se rychle blíží a zemní plyn distribuovaný společností GasNet bude klíčový pro naši energetickou bezpečnost. Role GasNet bude důležitá i později při přepravě vodíku nebo jiných zelených plynů. ČEZ chce také zúročit své bohaté zkušenosti s provozem distribuce elektřiny a zaměřit se na dosažení synergií při provozování plynárenské a elektrické sítě, které se geograficky nacházejí na téměř stejném území,“ doplnil místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Firmě GasNet předloni klesl čistý zisk na 1,89 miliardy korun, což je meziročně o 35 procent méně.

Čistý zisk ČEZ loni meziročně klesl

Skupina ČEZ v loňském roce vydělala 29,6 miliardy korun, čistý zisk společnosti tak meziročně klesl o více než 63 procent. Hlavní příčinou byly mimořádné daně a odvody, na kterých podnik odvedl kolem 40 miliard korun. I přes vysoký meziroční propad jde s výjimkou rekordního roku 2022 o nejvyšší zisk za posledních deset let. Letos skupina očekává pokles očištěného zisku na 25 až 30 miliard korun.

Provozní výnosy ČEZ meziročně stouply o 18 procent na 340,6 miliardy korun. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy, který bude zásadní pro výši dividendy, činil 34,8 miliardy korun.

Skupina ČEZ patří k největším energetickým podnikům v Česku. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba sedmdesát procent akcií. Akvizice GasNet ještě v loňských výsledcích nefigurovala, projevit by se měla až v letošním roce.