Obr General Electric dál padá. Vykázal rekordní ztrátu a snižuje dividendu na jeden cent

Budova společnosti General Electric v Praze

Budova společnosti General Electric v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Americký gigant General Electric vykázal rekordní čistou ztrátu 22,8 miliardy dolarů (519,2 miliard korun). Navíc už podruhé za necelý rok snížil dividendy. Podle výsledků třetího kvartálu je zřejmé, že se firmě nedaří o návrat na výsluní ani pod novým šéfem Lawrencem Culpem. Společnost zároveň ohlásila plán na restrukturalizaci své energetické divize, píší Finacial Times.

Čtvrtletní dividenda byla snížena z 12 centů za akcii na pouhý jeden cent, což společnosti umožní ušetřit téměř 4 miliardy dolarů v roce, kdy jsou její finanční možnosti pod velkým tlakem. K tomu navíc společnost přispěla vložením 5,1 miliardy dolarů v hotovosti do svého peněžního fondu. Oproti stejnému období v loňském roce to představuje nárůst o 1,2 miliardy.

Zisk za akcii ve třetím čtvrtletí činil 14 centů, což je výrazně nižší než 20centová prognóza analytiků. Výnosy za toto období se oproti loňsku snížily o 33 procent.

Výsledky ukazují hlavně potíže v oddělení energetických zařízení, která vyrábí turbíny pro uhelné, plynové, jaderné i větrné elektrárny. Divize utrpěla nepříznivý výkyv ve výši téměř miliardy dolarů, když ve čtvrtletí vykázala ztrátu 631 milionu dolarů oproti zisku 464 milionu dolarů ze stejného období v loňském roce. Objednávky poklesly o 18 procent na 6,6 miliard dolarů. Velice úspěšná je naopak GE například ve výrobě leteckých motorů a dalších součástí letadel. V této divizi vzrostly zisky o 25 procent na 1,7 miliardy dolarů.

Úterní zveřejnění výsledků je první v éře nového generálního ředitele Lawrence Culpa, který minulý měsíc nahradil Johna Flanneryho. „Během mých prvních týdnů v GE jsem si ujasnil, jak silná společnost je. Má navíc velice silný tým a skvělou technologii. Naše výsledky jsou sice vzdálené od našeho potenciálu, ale my zvýšíme nároky na zodpovědnost v celé organizaci, aby se nám začalo dařit lépe,“ řekl Culp.

Culp od dubna působil v představenstvu GE. Pověst si vybudoval během 14 let ve vedení výrobce průmyslových a zdravotnických zařízení Danaher, kde se mu podařilo výrazně rozšířit záběr společnosti a pozvednout cenu jejích akcií. Akcie GE naproti tomu v letošním roce dál klesají – před rokem stály více než 24 dolarů a před dvěma lety více než 30 dolarů za kus. Před třemi měsíci byla GE vyloučena z prestižního Dow Jonesova indexu.

Energetická divize společnosti vznikla akvizicí energetické divize francouzské průmyslové skupiny Alstom. V roce 2015 ji GE koupila za 17 miliard dolarů.

General Electric Chart