Nový šéf GE si může díky bonusům přijít na miliardy

Lawrence Culp

Lawrence Culp Zdroj: reuters

Budova společnosti General Electric v Praze
2
Fotogalerie

Nový výkonný ředitel společnosti General Electric (GE) Lawrence Culp může získat roční bonusy ve výši 21,3 milionu dolarů (476 milionů korun) a více než 200 milionů dolarů (4,5 miliardy korun) v akciích. Musí ale splnit podmínky firmy a zastavit propad její hodnoty, píše Bloomberg.

Lawrence Culp, který byl jmenován šéfem GE tento týden, dostane podle společnosti roční plat 2,5 milionu dolarů (56 milionů korun). K tomu má podle Bloombergu nárok na roční cílový bonus 3,75 milionu dolarů (84 milionů korun), roční dlouhodobý bonus ve výši 15 milionů dolarů (336 milionů korun) a velký balík akcií.

„Je to osvědčený manažer se spoustou zkušeností. Většina jeho bonusů souvisí s výkonem a splněním dlouhodobých cílů společnosti, takže téměř 90 procent jeho ročního příjmu je ohroženo,“ uvedla GE.

Nový ředitel GE by v rámci svého bonusového balíčku mohl získat 7,5 milionu akcií, když se mu jejich cenu podaří udržet v průměru o 150 procent výše, než je jejich současná úroveň, alespoň třicet dnů v kuse di září 2022.

Tento soubor akcií by měl podle nynější ceny hodnotu zhruba 95 milionů dolarů (2,1 miliardy korun), ale pokud se novému šéfovi GE podaří splnit podmínky, budou mít hodnotu 237 milionů dolarů (5,3 miliardy korun). V horším případě může Culp získat menší podíl akcií, když se mu podaří zvýšit tržní cenu společnosti alespoň o polovinu.

Dohoda mezi Culpem a společností zdůrazňuje, že se GE snaží zvrátit pokles tržní hodnoty akcií, který investory od roku 2016 připravil o téměř 170 miliard dolarů. Culpův předchůdce John Flannery byl ve vedení GE ponechán překvapivě pouhých 14 měsíců.

Pětapadesátiletý Culp přišel do společnosti z firmy Danaher. Bostonskému výrobci energetických zařízení ihned po jeho příchodu vzrostly akcie o 12 procent.

V letošním roce ale společnost zatím pokračuje v negativním trendu z loňského roku, kdy se podle agentury Bloomberg hodnota jejích akcií prozatím propadla o 27 procent, za loňský rok to bylo o 45 procent. Před třemi měsíci byla GE vyloučena z prestižního Dow Jonesova indexu.