Obrana koupí za miliardy munici od české firmy Sellier & Bellot

Na snímku z 8. března je jeden z velitelů, rotný Martin Šromovský, při nástupu jednotky na chrudimské základně.

Na snímku z 8. března je jeden z velitelů, rotný Martin Šromovský, při nástupu jednotky na chrudimské základně. Zdroj: ČTK, Armáda ČR

Munice, ilustrační foto
Vojáci
Čeští vojáci z 601. skupiny v Afghánistánu
Čeští vojáci v Afghánistánu
V sobotu odletělo zbylých 24 českých vojáků (na snímku z 8. března při nástupu na chrudimské základně) do Mali.
7
Fotogalerie

Ministerstvo obrany chce odebírat příštích pět let malorážovou munici od české firmy Sellier & Bellot. Rámcová smlouva dosáhne hodnoty až 2,48 miliardy korun. Konečná částka bude záležet na potřebě armády. Informaci o zakázce předloží vládním kolegům ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na pondělním jednání.

"Kdyby došlo k nějakému konfliktu, těžko si lze představit, že by nás sousedi při zásobování strategickým materiálem upřednostnili. Proto pokud to jde, chceme klíčový materiál pořizovat doma, od českých firem," sdělil ČTK k zakázce Stropnický.

Právě nákup munice nebo ručních zbraní, které obrana kupuje od České zbrojovky, považuje Stropnický za klasický příklad. České zbrojařské firmy vyzývají ministerstvo obrany k větší podpoře domácího průmyslu dlouhodobě.

Ministerstvo obrany chce od Sellier&Bellot nakupovat 61 druhů malorážové munice v rážích do devíti milimetrů a v kalibru 12 pro vojenské ruční zbraně.

"Nákupem ministerstvo obrany dosáhne zabezpečení rovnoměrné obměny munice a flexibilního pokrývání potřeb při plnění aliančních závazků," uvedl mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Úřad podle něj bude pořizovat pouze takovou munici, kterou bude armáda reálně potřebovat. "Bude sloužit zejména ke standardnímu i speciálnímu výcviku," dodal Medek.

Obrana si od nákupu slibuje, že sníží náklady na skladování plnohodnotných rezerv a bude mít zároveň jistotu požadovaných dodávek. Zadání přímo firmě Sellier&Bellot ministerstvo zdůvodňuje tím, že jde o zakázku na pořízení vojenského materiálu strategického určení, a to i s ohledem na zhoršující se mezinárodní bezpečností situaci.

Rámcová smlouva má být uzavřena na roky 2017 až 2021 s maximálním finančním limitem 2,48 miliardy korun bez DPH. "Reálné čerpání bude záviset na aktuálních požadavcích Armády ČR," dodal Medek.

Historie Sellier&Bellot sahá do roku 1825, do současného areálu ve středočeské Vlašimi se firma přestěhovala ve 30. letech minulého století z Prahy. Od roku 2009 je majitelem továrny brazilská společnost CBC - Companhia Brasileira de Cartuchos S.A. Firma Sellier&Bellot vyrábí širokou škálu pistolových, kulových a brokových nábojů, 90 procent výroby vyváží. V podniku pracuje přes 1500 lidí. Loňské tržby společnosti činily 3,5 miliardy korun, letos mohou podle vedení firmy přesáhnout čtyři miliardy.