OBRAZEM: Elektrárna Prunéřov I. ukončuje provoz. Místo ní může vyrůst továrna na baterky

Elektrárna Prunéřov I

Elektrárna Prunéřov I Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
39
Fotogalerie

Elektřinu začala vyrábět už v roce 1967, dnes definitivně vyhasne i poslední z jejích kotlů spalujících hnědé uhlí. Elektrárna Prunéřov I. ztrácí o půlnoci provozní povolení, zároveň se rozbíhá její postupná demontáž. 

Elektrárna Prunéřov I. převážně stála už v uplynulých měsících, kvůli nízkým cenám elektřiny se ji mnohdy nevyplatilo spouštět. Do provozu se ale ještě nakrátko vrátila v posledních několika dnech, aby dodávala teplo do okolních měst během plánované odstávky sousední elektrárny Prunéřov II. V červenci již ale vyrábět nesmí.

Většinu zaměstnanců majitel elektrárny, společnost ČEZ, přemístí na jiná pracoviště. Asi padesátka jich ale v elektrárně pracuje a bude se věnovat odstavovaní elektrárny a přípravě demolice. „Moje představa je, že se začne už příští rok,“ uvedl pro deník E15 na začátku června ředitel elektráren Tušimice a Prunéřov Otakar Tuček. Náklady na demontáž elektrárny odhaduje na 500 milionů korun, zatím jde ale jen o předběžnou kalkulaci. Většinu této sumy by ČEZ měl získat zpět díky prodeji materiálu z demolice.

ČEZ nehodlá lokalitu elektrárny opouštět. O tom, co s uvolněnými pozemky udělá,ale ještě nerozhodl. V úvahu připadá například solární park, bateriové úložiště nebo paroplynové elektrárna. „Zvažujeme i stavbu ‚gigafactory‘ na výrobu baterií,“ prohlásil už dříve šéf ČEZ Daniel Beneš.

Elektrárna Prunéřov I.
  • Stavba zahájena v roce 1963
  • Do provozu uvedena v letech 1967-1968
  • Počet bloků: 6
  • Instalovaný výkon: 6 x 110 MW (v letech 1987 až 1992 byly čtyři bloky modernizovány, zbylé dva poté odstaveny)
  • V roce 1995 byla dokončena stavba odsíření