OBRAZEM: Kde se vyrábí americká ocel. Nahlédněte do jedné z hlavních oceláren USA

Válcovna tlustých plechů

Válcovna tlustých plechů Zdroj: Viktor Mácha

Licí hala vysoké pece v Arcelor Mittal v Burns Harbor
Kontilití v Arcelor Mittal v Burns Harbor
Kontilití v Arcelor Mittal v Burns Harbor
Koksovna s uhelnou věží Arcelor Mittal v Burns Harbor
Koksovna Arcelor Mittal v Burns Harbor
31
Fotogalerie

Jednou z nejdůležitějších oceláren v USA je Burns Harbor, od roku 2005 součást holdingu Mittal Steel. Její historie sahá do začátku dvacátých let minulého století.

 

Tehdy na americkém trhu dominantní hutní společnost Bethlehem Steel Corporation potřebovala rozšířít výrobní kapacity a příhodné místo k výstavbě nového závodu nabízely duny na jižním břehu Michiganského jezera západně od Chicaga. Spojením s podnikem Youngstown Sheet & Tube Company bylo ale od plánu na několik desítek let opuštěno.

Jako první v pobřežních dunách společnost vybudovala v roce 1962 válcovnu tlustých plechů. Druhá fáze rozvoje počítala s linkou primární metalurgie. V roce 1969 tak vznikla koksovna, ocelárna se dvěma 300tunovými konvertory a vysoká pec, která jako první v Severní Americe použila k zavážce pásový dopravník.

Rozšiřování výroby trvalo až do roku 1975, kdy v huti pracovalo přes jedenáct tisíc zaměstnanců. Další fáze výstavby se kvůli postupnému poklesu poptávky po oceli nikdy nerealizovala.

Do roku 2001 železárny provozovala společnost Bethlehem Steel Corporation. Po bankrotu správu krátce převzala International Steel Group a od roku 2005 je Burns Harbor součástí holdingu Mittal Steel.

Podívejte se na další fotografie Viktora Máchy