Obří pokuta za kartel: němečtí uzenáři zaplatí přes devět miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora

21 německých výrobců uzenin a dalších společností si mezi sebe rozdělí pokutu přesahující přes 338 milionů eur (9,3 miliardy korun). Tu jim udělil úřad na ochranu hospodářské soutěže za to, že se po léta domlouvali na cenách šunky a klobás. Jde o jeden z nejtvrdších trestů, jaký kdy úřad chránící spotřebitele v Německu za kartel vyměřil.

Členové „klobásového kartelu“ se dlouhodobě domlouvali na cenovém rozpětí u prodeje šunky a jednoho typu klobás, a tak na trhu udržovali vyšší ceny, uvedli zástupci antimonopolního úřadu. Jeho předseda dodal, že pokuta se zdá mimořádně vysoká, nicméně je přiměřená vzhledem k počtu hříšníků, délce trvání kartelu i obratu v tomto odvětví.

Nejvyšší pokuty dostali nejsilnější hráči na trhu a jejich dceřiné společnosti. Antimonopolní úřad začal kartel vyšetřovat poté, co ho na něj upozornil anonymní informátor. Jedenáct firem s vyšetřovateli spolupracovalo a přiznalo se.

Část potrestaných firem, z nichž některé spadají pod potravinářské koncerny jako je Nestlé či Bell, obvinění z kartelu odmítá a chce se bránit právními kroky.

Svaz sdružující německé uzenáře spotřebitelům vzkázal, že oni následky kartelu ve svých peněženkách nepocítili, protože obchodní řetězce si od výrobců žádné ceny diktovat nenechají.