Obří únik ropy: Britská BP zaplatí Spojeným státům 20 miliard dolarů

Zkáza Deepwater Horizon v roce 2010

Zkáza Deepwater Horizon v roce 2010 Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Americké úřady dosáhly po pětileté právní bitvě urovnání sporu s britskou ropnou společností BP o náhradu škod za obří únik ropy, který v roce 2010 zamořil vody Mexického zálivu. Ministerstvo spravedlnosti USA a pět amerických států souhlasily s odškodněním ve výši 20 miliard dolarů (484 miliard korun), což je souhrnná částka za všechny civilní spory vedené proti BP.

Rámcové dohody mezi americkými žalobci a BP bylo dosaženo už letos v červnu, nyní byly oznámeny poslední podrobnosti. Součástí dohody je podle americké ministryně spravedlnosti Loretty Lynchové pokuta za znečištění moře ve výši 5,5 miliardy dolarů a téměř pětimiliardová částka, kterou ropný gigant musí zaplatit americkým státům Alabamě, Floridě, Louisianě, Mississippi a Texasu jako odškodné.

Při explozi ropné plošiny Deepwater Horizon, která zabila jedenáct dělníků, se v dubnu roku 2010 do moře vylilo půl miliardy litrů ropy. Firma BP už dřív uzavřela dílčí smlouvy s poškozenými jednotlivci a firmami, které předpokládají odškodnění ve výši 5,84 miliardy dolarů. Celkové účetní náklady BP spojené s touto katastrofou se odhadují na zhruba 53,8 miliardy dolarů.

Ujednání musí ještě potvrdit americký soud. BP by pak měla dohodnutou částku uhradit během 18 let. Většina peněz má být využita na projekty pro ekologickou a hospodářskou obnovu v oblasti Mexického zálivu.