Obří zásobník plynu za 2,5 miliardy bude. Zaplatí ho Komárek s Gazpromem

Karel Komárek

Karel Komárek Zdroj: KKCG

Člen investiční skupiny KKCG, společnost MND Group, spolu s Gazpromem Germania uzavřel smlouvu na výstavbu podzemního zásobníku plynu v Dambořicích. Investici přesahující 2,5 miliardy korun budou financovat rovným dílem.

Investiční smlouvu dnes podepsali v Praze Karel Komárek spolu s místopředsedou představenstva Gazpromu Alexandrem Medveděvem.

Výstavba zásobníku začne v příštím roce a v provozu by měl být v polovině roku 2016. „Díky celkové skladovací kapacitě 448 milionů metrů krychlových zemního plynu se bude jednat o jeden z největších zásobníků plynu na území České republiky disponující nejmodernějšími světovými technologiemi,“ uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Společná investice je podle Komárka dalším krokem v prohlubující se spolupráci obou firem nejen na území České republiky, ale i v Evropě a Ruské federaci.

„K zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu do Evropy, což je naší dlouhodobou strategií, je rozšiřování skladovacích kapacit v podzemních zásobnících klíčové,“ poznamenal Medvědev. Skupina KKCG stavbu zásobníku plynu s ruským Gazpromem plánuje už od roku 2008.

Společnost MND již loni jeden nový podzemní zásobník plynu s kapacitou 100 milionů metrů krychlových otevřela.Jeho stavba stála téměř jednu miliardu korun. Firma jej vybudovala za dva roky. Ve stejné lokalitě má ještě zásobník pro 180 milionů metrů krychlových.

Do skladování plynu investuje i konkurence. Kromě společnosti MND zásobníky v České republice provozuje například také společnost RWE Gas Storage.

: