Ocelárny Slovakia Steel Mills definitivně zkrachovaly

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: reuters

Východoslovenské ocelárny Slovakia Steel Mills končí. Poté, co soud továrně nepovolil restrukturalizaci, zamítl i odvolání firmy proti tomuto verdiktu. Pro Michalovský region s více než 18procentní nezaměstnaností je to špatná zpráva. Na úřad práce zamíří dalších více než pět set lidí.

Právě odvolání proti zakázané restrukturalizaci bylo poslední nadějí oceláren z městečka Strážske. Soudní rozhodnutí z konce ledna, které bylo zveřejněno až před pár dny, však znamená definitivní sbohem.

Snaha majitelů Branislava Prieložného a partnera J&T Mária Hoffmanna tak byla marná. Firma je v konkurzu a chystá se zpeněžení majetku továrny, který tvoří hlavně drahé ocelářské stroje a uskladněné zboží či suroviny.

Největším věřitelem je ČEB

To bude určitě zajímat také Českou exportní banku, která je největším věřitelem podniku. V roce 2007 slovenským ocelárnám půjčila 4,6 miliardy korun na vybudování závodu výměnou za to, že technologie dodají čeští exportéři. Ocelárny začaly vyrábět až v roce 2011, v následujících dvou letech ale každý rok vykázaly ztrátu zhruba miliardu korun a zkrachovaly.

Česká exportní banka proto vypsala tendr na prodej pohledávky, která vznikla nesplácením úvěru. Pohledávku se ovšem ani na počtvrté nepodařilo prodat.

Série trestních oznámení

Případ navíc doprovází série trestních oznámení. Řeší se zejména nařčení zájemce o ocelárny, ukrajinské KVV Group, vůči majitelům Slovakia Steel Mills. KVV je obviňuje z manipulace účetní dokumentace a ovlivňování neúspěšného tendru ČEB.

„Společnost KVV Group je přímý konkurent společnosti Slovakia Steel Mills, proto není možné vyloučit, že ze strany společnosti KVV Group jde o formu konkurenčního boje,“ odmítl obvinění pro portál biztweet.eu Hoffmanův právní zástupce. Spory teď řeší Vrchní státní zastupitelství v Praze.