Odboráři Škodovky si stěžují, že jim firma hrozí postihem za demonstraci

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Odbory Kovo ze Škody Auto tvrdí, že automobilka hrozí zaměstnancům postihem za účast na středeční demonstraci na podporu růstu mezd. Uvedl to právník odborů Jiří Hašek. Vedení firmy to ale podle mluvčí Jany Bahníkové popírá.

Odbory se s firmou nemohou dohodnout na růstu mezd i přesto, že dosavadní kolektivní smlouva vypršela na konci března. K prvnímu protestu se mají zaměstnanci sejít 15. dubna ve 13:45, stávkující budou pracovat o hodinu méně. Protestovat se bude v Mladé Boleslavi, Kvasinách i Vrchlabí. „Vedení společnosti Škoda Auto varovalo zaměstnance před účastí na středečním protestu organizovaném odbory Kovo na podporu kolektivního vyjednávání o mzdách a vyhrožovalo možnými následky,“ uvedl Hašek.

Podle předsedy odborů Jaroslava Povšíka protest vznikl na základě podnětů členů odborů a zaměstnanců. „Nicméně musím přiznat, že vedení firmy udělalo protitah a snaží se destabilizovat a rozložit tuto akci různými prohlášeními a interpretací výhrůžek některých řídících pracovníků,“ uvedl.

Firma prý respektuje právo zaměstnanců

Jana Bahníková ze Škody Auto toto tvrzení vyvrací. Podle ní firma respektuje právo zaměstnanců na tlumočení svých názorů a poskytuje plnou součinnost při zajištění akce. „Zaměstnanci byli instruováni dopisem o tom, jak mají postupovat v případě, že se chtějí tohoto shromáždění zúčastnit,“ dodala.

Průměrná hrubá mzda je v dělnických pozicích ve Škodě kolem 34 tisíc korun. Automobilka při kolektivním vyjednávání navrhla podle posledních informací růst mezd o tři procenta na následujících 12 měsíců. Odboráři na začátku kolektivního vyjednávání požadovali růst tarifních mezd o 6,5 procenta, poté požadavek o něco snížili, ale neuvedli o kolik.

Odbory už s vedením firmy dohodly, že každý tarifní zaměstnanec dostane v květnovém výplatním termínu jako součást mzdy za duben variabilní část bonusu 25 tisíc korun. Včetně fixní části bonusu vyplácené před letními dovolenými a před Vánoci tak zaměstnanci dostanou roční bonus asi 60 tisíc korun.

Ani ve druhé středočeské automobilce TPCA v Ovčárech u Kolína se zatím odbory s vedením firmy na růstu mezd nedohodly, kolektivní smlouva tam také vypršela na konci března.