Odbory ve Škodě zvýšily kvůli inflaci požadavky, chtějí přidat sedm procent

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: 7/Jiri Kotatko

Růst platového tarifu o sedm procent požadují na základě prognózy inflace odboráři automobilky Škoda. Dnes to oznámil předseda odborů Jaroslav Povšík. Poslední návrh zaměstnavatele byl zvýšení o čtyři procenta. Ani deset kol vyjednávání o podobě kolektivní smlouvy tak dohodu nepřineslo.

Odboráři zvýšili svůj požadavek růstu platového tarifu z 6,5 na sedm procent na základě nejnovější prognózy inflace, uvedl Povšík.

Na závěr jednání z minulého úterý zaměstnavatel přistoupil na zvýšení tarifu z 3,5 na čtyři procenta. Rozpočtovaná částka na osobní ohodnocení by vzrostla na 15,3 procenta a příspěvek na penzijní připojištění by se zvýšil o 50 Kč. Zaručená platba k variabilnímu bonusu by měla činit 5000 korun.

Podle aktuálních informací, uvedených na webových stránkách odborářů, dohody se zaměstnavatelem nebylo dosaženo ani v zaručeném bonusu, příplatcích za práci o víkendech, příspěvku na penzijní připojištění či navýšení částky na osobní ohodnocení.

Současná kolektivní smlouva je platná do konce března. Na jejím základě se zaměstnancům od loňského dubna zvýšily tarifní mzdy i osobní ohodnocení o čtyři procenta a vzrostly také jednorázové platby. Další kolo kolektivního vyjednávání se koná 23. března.