OKD skončí s těžbou uhlí ve Stonavě, zaměstnance převede jinam

Logo OKD

Logo OKD Zdroj: Berger Petr/Euro

Společnost OKD na konci března po 56 letech ukončí těžbu uhlí v lokalitě 9. květen ve Stonavě na Karvinsku. Dostupné zásoby uhlí totiž již byly v lokalitě vytěženy. Symbolický poslední vozík černého uhlí tam vyjede na povrch ve čtvrtek ráno. Ukončení těžby nebude spojeno s propouštěním zaměstnanců.

„V současné době v 9. květnu pracuje celkem 295 zaměstnanců. Ti budou převedeni na jiná pracoviště Důlního závodu 1. Proto nedojde k jejich propouštění a tím ani ke vzniku sociálních nákladů,“ uvedla personální ředitelka OKD Radka Naňáková.

Přestože těžba uhlí skončí v lokalitě už za několik dní, následná likvidace hlavních důlních děl včetně povrchových objektů je plánována v průběhu roku 2017.

„Plánované zásoby ve stonavské lokalitě byly vytěženy. V podzemí jsou už jenom asi dva zbytkové miliony tun ve sloji číslo 40, které se na základě provedené finanční analýzy s ohledem na vysoké provozní náklady a naopak nízké prodejní ceny uhlí už nevyplatí dotěžit,“ vysvětlil provozní ředitel společnosti Pavel Hadrava.

Existenční problémy firmy

Stonavská lokalita má podle mluvčího rozlohu 1150 hektarů a od roku 1960 se tam vytěžilo celkem 73 milionů tun koksovatelného a energetického uhlí.

Společnost OKD je nyní v existenčních problémech, hlavně kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro firmu ztrátová i přes úsporná opatření. Kromě zaměstnanců OKD jsou ohrožena i místa tisíců lidí v navazujících profesích.

Mluvčí společnosti Ivo Čelechovský zdůraznil, že nynější ukončení důlní činnosti v lokalitě 9. květen je očekávané a nemá nic společného s plánovanou restrukturalizací OKD a uzavíráním nelukrativních dolů.