OKD: Těžba v dolech na Karvinsku neklesne nejméně další dva roky

Důl Frenštát

Důl Frenštát Zdroj: dulfrenstat.cz

V dolech na Karvinsku se nejméně dva roky bude těžit beze změn. Uzavření se do té doby bude týkat jen Dolu Paskov (Důlního závodu 3) na Frýdecko-Místecku. Odboráři budou v pátek na sněmu rozhodovat, zda stávkovou pohotovost, která od úterý platí na Dole Paskov, rozšíří na celou firmu. Předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík řekl, že bude záležet na tom, jaké záruky vedení firmy poskytne.

„Paskov, ten asi vypadá, že by měl být v nejbližší době utlumen, karvinská část by asi vydržela déle. Uvidíme, co nám v pátek řeknou, a na základě toho se rozhodneme. Pokud by karvinská část zůstala do roku 2017 neměnná, tak bychom pozdrželi stávkovou pohotovost,“ řekl Pytlík

Čelechovský řekl, že vedení firmy bude nejdříve řešit důl Paskov. „Management OKD se musí zaměřit na sestavení ekonomického byznys plánu s výhledem na léta 2016 - 2017. Jedním z prioritních úkolů kromě šetření a restrukturalizace bude ukončení činnosti v Dole Paskov, které je na pořadu dne. Tím pádem ostatní části, ty karvinské doly, jsou odsunuty na další období,“ řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

OKD má existenční problémy, těžba je pro firmu kvůli klesajícím cenám uhlí ztrátová i přes zavádění úsporných opatření. Nedávno firma oznámila, že kromě Dolu Paskov se chystá zavřít i doly Lazy a Darkov. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v OKD pracuje asi 12 tisíc lidí, z toho na Dole Paskov zhruba 1700.