Opatovice chtějí změnu. Místo Czech Coalu by uhlí mohly dodávat Mibrag a SD

Elektrárna Opatovice

Elektrárna Opatovice Zdroj: profimedia.cz

Elektrárny Opatovice (EOP) se začaly připravovat na možnou změnu dodavatele uhlí. Vyplývá to z dokumentace EIA, kterou firma předložila na konci minulého roku ministerstvu životního prostředí. Elektrárna předpokládá, že v roce 2017 bude brát uhlí od Severočeských dolů (SD) a z německých dolů Mibrag. Se svým současným dodavatelem Czech Coal má spory a palivo má zajištěné zatím jen pro letošek.

Mluvčí elektrárny Petr Zadák řekl, že elektrárně jde primárně o to, aby dostála přísnějším emisním limitům. „Primárně jde o to, aby byla EOP připravena plnit budoucí zpřísněné ekologické limity. Je ale zároveň otázkou, zda bude uhlí se současnými parametry pro EOP vůbec k dispozici,“ řekl Zadák. Přísnější emisní limity stanovila Evropská unie a v Česku začnou platit od ledna 2016. Opatovice chtějí rekonstrukci využít ale i k vyřešení svých problémů s dodávkami hnědého uhlí.

Jde o to, že uhlí z různých ložisek má odlišné parametry, jak výhřevnost, tak i složení, a jednotlivé elektrárny jsou mu většinou stavěny na míru. Změny jsou obtížné, podle odborníků dlouhodobě rizikové pro techniku. Stávající dodavatel, mostecký Czech Coal, vypověděl Opatovicím smlouvu 7. června 2012 kvůli údajné půlmiliardové pohledávce. Soud nařídil předběžným opatřením dodávky zatím do konce roku 2013.

„Pracujeme na komplexu technických řešení takového charakteru, aby zařízení bylo schopno potenciálně spalovat i jiná hnědá energetická uhlí při zachování veškerých technických i environmentálních požadavků,“ dodal mluvčí.

Hlavní práce chtějí EOP provést v letech 2014 a 2015, zbytek v roce 2018. Pro modernizaci využijí svých šest kotlů, které byly vyrobeny v letech 1959 a 1960. Technologie i oba komíny se ale mají výrazně změnit a posílí se i jednotlivá zařízení, která ze spalin filtrují škodliviny. Bez rekonstrukce by Opatovice zřejmě musely ukončit výrobu v roce 2020.

: