OPEC kvůli výpadkům v Africe v červnu těžil méně ropy

Těžební pole

Těžební pole Zdroj: profimedia.cz

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v červnu kvůli výpadkům v Libyi a v Nigérii těžila méně ropy. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi zdroji z těžebních firem, činiteli OPEC a analytiky. Těžba se tak přiblížila cíli, na kterém se státy OPEC dohodly.

Těžba ropy v členských zemích OPEC se tento měsíc snížila na 30,38 milionu barelů denně oproti květnu, kdy podle upravených údajů činila 30,46 milionu barelů denně. Přiblížila se zároveň dohodnutému limitu 30 milionů barelů denně, na kterém se státy OPEC dohodly při svém květnovém jednání ve Vídni.

Vývoj ceny ropy

Graf 28. 6. 2013.Graf 28. 6. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Více ropy v červnu těžila Saúdská Arábie, která tak reagovala na vyšší poptávku po této surovině v domácích elektrárnách. Výpadky v dodávkách v zemích OPEC s menším objemem těžby ale vyšší produkci v Saúdské Arábii převážily.

Afrika: nejslabší článek těžby

Narušení dodávek v Libyi způsobily protesty na ropných polích a v rafineriích. V Nigérii jsou dodávky kvůli únikům suroviny, krádežím a záplavám pod trvalým tlakem. V Angole klesly kvůli načasování vývozu.

Výzkum tak podle agentury Reuters ukazuje, že afričtí producenti ropy se kvůli násilnostem stávají z hlediska dodávek nejslabší větví organizace OPEC.

Ceny ropy se nyní pohybují nad 100 dolary za barel, což je úroveň, kterou preferuje Saúdská Arábie. Ta je největším producentem ropy v rámci OPEC a má v kartelu hlavní slovo.