Orbán viní Brusel ze sabotování plynovodu South Stream

maďarský premiér Viktor Orbán

maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes obvinil Brusel ze sabotování projektu plynovodu South Stream podporovaného Ruskem. Moskva projekt tento týden ukončila, což narušuje Orbánovu strategii udržovat těsnější vztahy s Moskvou. Šéf maďarské vlády snaží zajistit zemi dodávky energií vyjednáváním obchodů s Moskvou. Západní vlády ale tvrdí, že by vůči Rusku neměl být tak vstřícný, když poslalo vojáky na Ukrajinu.

Plánovaný plynovod South Stream, který by přiváděl ruský plyn přes Černé moře do střední Evropy, vnímalo Maďarsko, ale také Rakousko, Srbsko či Bulharsko jako způsob, jak zajistit dodávky plynu v případě narušení tranzitu přes Ukrajinu. Takovou situaci Evropa již v minulosti zažila.

Rusko ale v pondělí prohlásilo, že projekt ruší. To je ranou pro Orbána, který tak podle kritiků ztrácí tvář. Jeho moc to ale prý neohrozí.

„EU nepřetržitě pracovala na tom, aby tento program podkopala,“ sdělil podle Reuters Orbán v rozhlasovém rozhovoru. Události kolem South Streamu vylíčil jako součást boje mezi jeho zemí, která se k EU připojila v roce 2004, a vnějším světem, boje, který prý není nepodobný střetu mezi Davidem a Goliášem. Reuters v této souvislosti poznamenal, že v Maďarsku, které se nepřeneslo přes ztrátu dvou třetin území v první světové válce, mají podobné výroky ochotné posluchače.

South Stream
South Stream měl ruský plyn dovést do střední Evropy přes Černé moře a Balkán, aniž by procházel přes ukrajinské území. Maďarsko, Rakousko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímaly jako způsob, jak zajistit dodávky plynu v případě narušení tranzitu přes Ukrajinu, což už Evropa zažila před osmi lety a znovu před pěti lety. Plyn z ruského projektu by navíc uspokojil skoro 15 procent evropské poptávky.

Budapešť nyní přemýšlí o jiných způsobech, jak si zemní plyn zajistit, včetně možnosti obstarávat jej z Ázerbájdžánu, řekl také premiér, který se dnes rovněž ohradil proti výrokům amerického senátora Johna McCaina, který Orbána nedávno mimo jiné označil za neofašistického diktátora, který od roku 2010 centralizoval moc. Podle maďarského premiéra zaútočil McCain svými výroky o vztazích Budapešti s Moskvou na svrchovanost Maďarska.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker po jednání s bulharským premiérem Bojkem Borisovem ve čtvrtek prohlásil, že projekt South Stream by se nakonec mohl uskutečnit.

Plánovaná trasa plynovodu South StreamPlánovaná trasa plynovodu South Stream | South StreamPlánovaná trasa plynovodu South Stream

Zahraniční tisk: South Stream jako další oběť napětí

Pavel Páral: Smrt plynovodu je Putinův bič