Ostravská huť ArcelorMittal snižuje emise, staví odprášení za 365 milionů

ArcellorMittal Ostrava

ArcellorMittal Ostrava Zdroj: Lukas Mizoch via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) začala tento týden stavět odprášení spalin jižní části aglomerace za 365 milionů korun. Půjde o tkaninový filtr o velikosti přibližně třípatrového domu, který zachytí ročně 94 tun prachu. Podnik udává, že plní veškeré ekologické limity, přesto patří v Moravskoslezském kraji mezi největší znečišťovatele životního prostředí.

Podle mluvčí Barbory Černé Dvořákové je.tkaninový filtr nejlepším řešením odprašování. „Huť díky němu a stávajícímu elektrostatickému filtru sníží své emise více, než udává legislativa EU,“ uvedla mluvčí. Filtr zachytí i nejmenší prachové částice, benzo(a)pyren a dioxiny, emise polycyklických aromatických uhlovodíků sníží o více než 90 procent. Plocha tkaninových filtračních hadic přesáhne 18 tisíc metrů čtverečních.

„Přínos investice se plně projeví už v příštím roce, filtr plánujeme spustit nejpozději letos v prosinci. Očekáváme snížení emisí prachu o 94 tun ročně, čímž opět snížíme náš vliv na životní prostředí,“ uvedl ředitel AMO pro životní prostředí Petr Baranek.

Emise hluboko pod požadavky EU

Aglomerací se nazývá spékárna rud, tedy provoz, na kterém se spékáním koksu, železné rudy, vápence a dalších rud připravuje vsázka do vysoké pece. Na třech spékacích pásech funguje gigantický tkaninový filtr už od podzimu 2011. Spolu s modernizovanými elektrostatistickými filtry pomáhá v huti držet emise pod nejpřísnějšími evropskými limity. Na současné odprašování naváže i nový filtr, všech pět pásů ve spékárně rud se pak bude odprašovat dvěma typy filtrů zároveň.

„Už tři roky plníme emisní limity EU platné od roku 2016. Po spuštění nadstandardních investic na konci letošního roku snížíme své emise hluboko pod požadavky EU,“ uvedl generální ředitel AMO Tapas Rádžerkar. ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi přes 7500 zaměstnanců. Ročně vyrábí dva miliony tun oceli. Své výrobky podnik vyváží do více než 40 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

Šéf ArcelorMittalu: S investicí do nové ocelárny čekáme na podporu vlády