Ostravská huť vyřazuje tanky po armádě, nahradí je bezpilotní buldozery

ArcelorMittal Ostrava vyřazuje tanky po armádě

ArcelorMittal Ostrava vyřazuje tanky po armádě Zdroj: ctk

ArcelorMittal Ostrava vyřazuje tanky po armádě
ArcelorMittal Ostrava vyřazuje tanky po armádě
ArcelorMittal Ostrava vyřazuje tanky po armádě
Tanky nahradí buldozery Caterpillar
4
Fotogalerie
Tanky, které desítky let používala ostravská ocelárna ArcelorMittal, končí své působení v huti. Tanky se používaly k odstraňování rozžhavené strusky pod tandemovými pecemi, jiné stroje dosud v těžkém provozu neobstály. Nyní je nahradí bezpilotní buldozery.

V huti léta fungovaly vyřazené stroje československé a později české armády. Životnost jednoho tanku pracujícího na rozžhavené strusce, která dosahuje teplot až několika set stupňů Celsia, byla nanejvýš tři roky. Nyní tam dosluhuje devět tanků T-54 a T-55. „V minulosti jsme provedli několik zkoušek, ale žádné jiné stroje práci v tak náročných podmínkách a při obrovském objemu naší výroby nezvládaly. Úspěšné testování proběhlo teprve nyní, kdy výrobce stroje upravil,“ uvedl zástupce vedoucího provozu tandemových pecí Jiří Soudný.

Tanky se pro práci v huti speciálně upravovaly, například se muselo předělávat i ovládání tanků. K tankům se přidávaly radlice a pluhy, aby mohly pracovat se žhavou struskou, a také se jim doplňovaly filtry, které bránily zničení motorů. „Důvodem, proč se ostravská huť rozhodla přejít z osvědčených tanků na nové buldozery, je především fakt, že tanky určené k vyřazení začaly české armádě docházet a je stále těžší udržovat vozový park v počtu devíti funkčních strojů,“ uvedla mluvčí oceláren Barbora Černá Dvořáková. Tanky skončí ve šrotu.

Nové buldozery Caterpillar jsou ovládané dálkově vysílačkou. Jeden přijde na 450 tisíc eur (přes 12 milionů korun). Soudný uvedl, že nové buldozery se v náročných podmínkách osvědčily a měly by vydržet déle než tanky. „Můžeme říci, že s odchodem tanků končí na ocelárně jedna éra. Stará technika byla nahrazena bezpilotními buldozery, které jsou bezpečnější a nevyžadují těžkou práci řidiče tanku na struskovém poli,“ uvedl Soudný. Huť nové buldozery nasazovala postupně od listopadu, nyní v ocelárně pracují tři.

Buldozer Caterpillar, který bude používat i huť ArcelorMittal