Ostravské hutě nezavřou, zájem by mohli mít i Číňané, míní analytici

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: profimedia.cz

ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal Ostrava
ArcelorMittal Ostrava
13
Fotogalerie

Ostravské hutě, které plánuje prodat nadnárodní ocelářská skupina ArcelorMittal, by kvůli své ziskovosti měly nového majitele bez problémů najít. Riziko, že by podnik, který nyní i s dceřinými firmami zaměstnává téměř 7000 lidí, byl uzavřen, je naprosto minimální. Shodli se na tom analytici. Mezi zájemce o hutě mohou podle nich patřit zejména velké nadnárodní ocelárny, mimo jiné čínské.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) si na úterní odpoledne kvůli možnému prodeji hutí pozval na schůzku generálního ředitele ArcelorMittalu Ostrava Ášoka Patila a další členy vedení firmy. Jednání se zúčastní také odbory. Šéf odborů Josef Středula možný prodej hutí kritizoval. Hüner dříve zdůraznil, že případná transakce nesmí ohrozit zaměstnanost v kraji.

"O ostravské hutě by měl být zájem. O koupi se zřejmě bude ucházet čínský ocelárenský kolos He Steel, který loni koketoval s akvizicí US Steel Košice, ze které zatím ale sešlo. Ostravské hutě by pro He Steel mohly být vhodnou "kompenzací". Akvizici nahrává i vstřícnost nejvyšších politických kruhů ČR k čínskému kapitálu," řekl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Podle analytika Finlordu Borise Tomčiaka by kromě čínských mohly projevit zájem o koupi hutí také japonské a evropské ocelárny. "Cena za hutě bude v miliardách až nižších desítkách miliard korun," uvedl. Uzavření hutí podle něj v nejbližší době nehrozí. "Ziskovost podniku je přijatelná, takže pro nového majitele by nedávalo smysl hutě zavřít a přijít tak o aktivum, které generuje zisk," dodal.

V roce 2016 vytvořil ArcelorMittal Ostrava (AMO) čistý zisk 1,308 miliardy korun a tržby 28,786 miliardy korun. Podnik ročně vyrábí přes dva miliony tun oceli zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky vyváží do více než 40 zemí. "Vzhledem k vývoji ekonomického prostředí lze tipovat kladný výsledek hospodaření i v loňském roce," míní analytik Petr Hlinomaz.

Někdejší Nová huť patří do skupiny Lakšmí Mittala od roku 2003. Mateřský ArcelorMittal je největším producentem oceli na světě, na celosvětové produkci se podílí zhruba šesti procenty. Působí ve více než 60 zemích světa.

ArcelorMittal v pátek oznámil, že mezi továrnami, které chce skupina prodat jako kompenzaci v souvislosti s koupí italské ocelárny Ilva, jsou kromě podniků v Ostravě, rumunském Galati a italském Piombinu také makedonský ArcelorMittal Skopje, lucemburský ArcelorMittal Dudelange a provozy v belgickém Lutychu.

Mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková uvedla, že kompenzační balíček s prodejem několika evropských podniků je reakcí ArcelorMittalu na obavy Evropské komise, že by po akvizici továrny Ilva vzniklý tržní podíl mohl ohrozit hospodářskou soutěž v odvětví. Ilva je podle kapacity produkce největší ocelárna v Evropě. Brusel má ve věci rozhodnout do 23. května a případ nyní nekomentuje. Patil dříve uvedl, že pokud by Evropská komise s prodejem AMO souhlasila, zůstala by huť plně v provozu, jen pod novým vlastníkem.