Otrokovický Continental Barum rekordně vydělává

Výroba pneumatik ve společnosti Barum Continental

Výroba pneumatik ve společnosti Barum Continental Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Otrokovický výrobce pneumatik Continental Barum zažívá zlaté časy. Firma loni z tržeb převyšujících 54 miliard korun vytvořila čistý zisk 3,8 miliardy. Obě čísla jsou nejvyšší v historii společnosti.

„První polovina roku 2013 byla ve znamení pomalého začátku, v druhé polovině už došlo k výrazné akceleraci obchodu nejen v kategorii osobních, ale i nákladních pneumatik,“ sdělil v nově zveřejněné výroční zprávě šéf firmy Libor Láznička. „Ač naše výrobní kapacity nebyly po celý rok zcela vytíženy, nekonalo se žádné bolestivé snižování výroby,“ dodal.

Je přitom pravděpodobné, že firmě zaměstnávající přes čtyři tisícovky lidí bude tržby a zisky dál růst. „Ve všech výrobkových skupinách se s ohledem na zlepšenou situaci v poptávce očekává mírný nárůst výroby a z něho plynoucích tržeb proti minulému roku,“ uvedla firma. Podnikovou ekonomiku příznivě ovlivní rovněž mírně klesající či stagnující ceny kaučuku a z druhé strany lepší poptávka po pláštích s vyšší přidanou hodnotou. Účetnictví společnosti bude dále pozitivně ovlivňovat také slabší koruna.

Na druhou stranu negativní dopad do peněžních toků firmy bude mít loni odstartovaná obří investice za čtyři miliardy korun do rekonstrukce staré výrobní haly. Největší investiční akci za posledních dvacet let ovšem Continental Barum zaplatí hravě a nedostatek peněz kvůli tomu neočekává. V minulých let má firma kumulovaný zisk převyšující 15 miliard korun.

Finanční situace otrokovického podniku je natolik dobrá, že ho koncern Continental využívá k financování dalších firem ve skupině. Jen v podobě půjček poskytnul Continental Barum úvěry za více než deset miliardy korun.

Hospodářské výsledky Continental Barum:
Rok Tržby (v miliardách korun)Zisk (v miliardách korun)
2013 54,2 3,8
2012 53,8 2,7
2011 47,9 1,9
2010 42,7 1,5
2009 35 1,7
2008 38,6 1,3
2007 44,7 1,9

Pramen: Continental Barum