Oživování eurozóny zpomaluje? Průmyslová výroba překvapivě klesla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Fiat

V květnu se průmyslová výroba v eurozóně meziměsíčně snížila o 0,4 procenta po dubnové stagnaci. Oznámil to statistický úřad Eurostat. Analytici přitom počítali s nárůstem o 0,2 procenta. Údaje podle agentury Reuters signalizují, že hospodářské oživení v eurozóně ve druhém čtvrtletí zpomalilo.

V celé Evropské unii se průmyslová výroba v květnu meziměsíčně snížila o 0,3 procenta, zatímco v dubnu stejně jako v eurozóně stagnovala. Nejvýraznější květnový propad v rámci EU vykázalo Irsko, kde produkce klesla téměř o sedm procent. Nejlépe si naopak vedlo Chorvatsko s růstem dosahujícím 2,6 procenta.

Evropská komise v květnu předpověděla, že hrubý domácí produkt eurozóny by měl ve druhém čtvrtletí stejně jako v prvním kvartálu stoupnout o 0,4 procenta. V celém letošním roce počítá komise se zrychlením hospodářského růstu na 1,8 procenta z loňských 1,4 procenta.

Vývoj průmyslu eurozóny:Graphical visualization of Ea Industrial Production Mom

Důvěra v německou ekonomiku je nejníže za osm měsíců
Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se tento měsíc dále zhoršila a index důvěry klesl nejníže za osm měsíců. Náladu investorů ovlivnila řecká dluhová krize a pokles čínských akcií. Uvedl to dnes mannheimský institut ZEW, dodal však, že vliv řecké krize i vývoje čínských akciových trhů nebyl tak výrazný, jak se čekalo.
Měsíční index důvěry klesl na 29,7 bodu z červnové úrovně 31,5 bodu. Analytici dotazovaní Reuters očekávali pokles až na 29 bodů. Index je založen na anketě u 223 analytiků a investorů z období od 29. června do 13. července. Ukazatel současné ekonomické situace se naopak zvýšil o jeden bod na 63,9 bodu. Analytici u něj čekali propad na 60 bodů.

—————–