Palivo z Westinghouse sestřelilo šéfa ukrajinského Energoatomu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Jeden ze tří uchazečů o dostavbu Temelína, společnost Westinghouse, má potíže na Ukrajině. Kvůli problémům s dodávkami amerického paliva do ukrajinských jaderných elektráren, byl 20. srpna odvolán šéf tamní státní firmy Energoatom Jurij Nedaškovskij.

Problémy s palivem od společnosti Westinghouse začaly letos v květnu na Jihoukrajinské jaderné elektrárně. Její provozovatel, již zmíněná státní firma Energoatom, nařídila odinstalovat na druhém a třetím bloku atomové elektrárny veškeré palivo a zastavit provoz. A to kvůli tomu, že u palivových článků dodaných společností Westinghouse docházelo k deformaci distančních mřížek. Na obou blocích vedle sebe fungovaly ruské a americké kazety s palivem, což je součástí přechodu elektrárny od ruských na americké dodavatele.

Kyjev kvůli těmto událostem zřídil zvláštní vyšetřovací komisi, která měla za úkol tento incident vyšetřit. Státní regulační úřad navíc až do odvolání zakázal provozovat reaktory, které používají americké palivo.

Americká společnost zpočátku odmítala jakékoliv pochybení. Viceprezident Westinghouse pro komunikaci a strategii Mike Kirst počátkem července uvedl, že pravděpodobnou příčinou potíží je nesprávné zacházení se články ze strany ukrajinských techniků při jejich instalaci do reaktoru.

Vyšetřovací komise ale dospěla k jiným závěrům. Ve zprávě, kterou poskytla ruské zpravodajské agentuře RIA Novosti, za hlavní příčinu deformace distančních mřížek označila konstrukční vady amerického paliva.

Dočasný ředitel Energoatomu Vissarion Kim povolil opět nainstalovat palivové články vyložené ze druhého a třetího bloku Jihoukrajinské jaderné elektrárny. Energoatom ale současně s tím oznámil, že kvůli nedávným událostem ruší plánovanou instalaci palivových článků od Westinghouse na záporožské JE. „A to do doby, než budou vyřešeny problémy s palivovými články,“ citovala agentura ITAR-TASS zdroj, který pracuje v ukrajinském jaderném průmyslu. Podobné problémy s deformováním palivových tyčí americké provenience byly před několika lety i v české jaderné elektrárně Temelín.