Papírenský obr Mondi kupuje českobudějovický Bupak

Papírna

Papírna Zdroj: Profimedia

Jihoafrický papírenský koncern Mondi Group koupil od rakouské skupiny Duropack českobudějovického výrobce vlnité lepenky Duropack Bupak. Součástí akvizice je také papírna Duropack Wellpappe z bavorského Ansbachu. Mondi za stoprocentní podíly v obou podnicích, českém i německém, zaplatí dohromady 125 milionů eur, což je víc než tři miliardy korun. Kupní smlouva byla uzavřena minulý pátek.

Transakce má dle vyjádření Mondi Group posílit její vedoucí postavení na středoevropském trhu s vlnitou lepenkou. Koncern už od roku 2000 ovládá v Česku největší domácí papírnu ve Štětí a v Německu má devět provozů. Dohodnutou částku 125 milionů eur Mondi uhradí z vlastních zdrojů, obchod nicméně ještě musí schválit příslušné antimonopolní úřady.

Propouštění Jihoafričané zatím neplánují. „Po dokončení akvizice současní zaměstnanci Duropacku přejdou pod naší firmu,“ řekla serveru E15.cz mluvčí Mondi Group Kerry Crandonová. Podle ní ale koncern pravidelně přezkoumává své podnikové portfolio, aby si zajistil maximální výnosy.

Mondi plánuje vzájemnou spolupráci obou tuzemských poboček, ve Štětí a Českých Budějovicích. „Půjde zejména o optimalizaci výroby, logistiky a celkové posílení naší prodejní síly v regionu,” dodala Crandonová.

Ansbach a Bupak vykázaly v loňském roce souhrnné příjmy 160 milionů eur (kolem 3,9 miliardy korun) a hrubý zisk 23 milionů eur, uvedla zpráva jihoafrické společnosti. Obrat tuzemské společnosti se na zmíněné takřka čtyřmiliardové sumě podílel bezmála z poloviny.

Bupak se stal součástí Duropacku v roce 1992, Rakušané tak vyklízí český trh po dlouhých 20 letech. „V současné době se zaměřujeme na jižní a jihovýchodní Evropu. Prodej firem v České republice a Německu nám umožní zcela se soustředit na tyto klíčové trhy,“ objasnil důvody prodeje generální ředitel Duropacku Peter Szivacsek.

Přímo v Bupaku zprávu potvrdili, ale odmítli ji komentovat, protože podávání informací je prý ve výlučné kompetenci mateřské firmy. Odkázali pouze na výše citované vyjádření šéfa skupiny Szivacseka.

Rakouský Duropack je v papírenském průmyslu mnohem menším hráčem než Mondi. Dle informací na svém webu měl dosud 18 závodů v 10 zemích, zaměstnával necelé čtyři tisícovky lidí a vykázal tržby 447 milionů eur (přibližně 11 miliard korun).

To Jihoafričané na celém světě vlastní 82 továren s víc než 23 tisíci pracovníky ve 28 zemích. Ovládají celý výrobní řetěz od lesnictví, přes produkci celulózy a surového papíru, až k obalům a různým druhům papíru. Nejvýznamnější továrny mají ve střední Evropě, Rusku a Jižní Africe. Loňské příjmy celého koncernu činily 5,7 miliardy eur (téměř 140 miliard korun).